Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Özer, Denizli Ticaret Odası 2015 yılı Şubat ayı Meclis Toplantısı’nda ekonomik gelişmelerle ilgili değerlendirmeler yaptı.
DTO Başkanı Necdet Özer, dünya ekonomisiyle ilgili yaptığı açıklamada, küresel finans piyasalarında olumlu yönde gelişmeler yaşandığını belirtti. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ekonomisinin gelişmesini sürdürdüğünü ifade eden Başkan Özer, “Doların diğer önemli para birimleri karşısında önemli ölçüde değer kazanması ülkelerin rekabet güçlerini etkilemektedir. Ülkeler güçlü dolar karşısında rekabet güçlerini korumak, sermaye akımlarından olumsuz etkilenmemek için kur ve faiz politikalarında önemli değişikliklere gitmektedir. İsviçre Merkez Bankası, İsveç Merkez Bankası ve Danimarka Merkez Bankaları kur ve faiz politikalarını önemli ölçüde değiştirmişlerdir. İngiltere Ekonomisi normalleşmede başarılı olmuştur. Yen ve Euro’nun dolar karşısında önemli ölçüde değer kaybetmesinin sonuçları önümüzdeki aylarda ortaya çıkacaktır” dedi.
Türkiye ekonomisindeki gelişmelere değinen Özer, “Küresel piyasalardaki konjonktürün de etkisiyle 2014 yılı cari açığının 45,6 milyar dolar olarak gerçekleşmesi ekonomik anlamda olumlu gelişme olarak değerlendirilebilir. Petrol fiyatlarının düşmesi, önümüzdeki aylarda cari açığın daha da azalabileceği beklentisini artırmaktadır. Küresel sermaye piyasalarındaki likidite bolluğunun devam etmesi dış finans sorunlarının kolay aşılacağını göstermektedir. Fakat ihracat yapılan ülkelerde yaşanan ekonomik sorunlar o ülkelere yönelik ihracatımızı sınırlamaktadır. Suriye, Irak, Mısır, Libya gibi ülke pazarlarına erişim zorlaşmış, ayrıca riskli hale gelmiştir. Petrol zengini ülkelerin petrol fiyatlarının düşmesinden sonra bu ülkelere yapılan ihracat, inşaat ve müteahhitlik faaliyetleri kısıtlanmıştır. AB ülkelerindeki ekonomik iyileşmenin yeteri kadar yüksek olmaması ihracatımızın artışını olumsuz etkilemektedir.” dedi.
Türkiye’nin 2015 yılı Ocak ayı ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,8 azalışla 10 milyar 803 milyon dolar olduğunu hatırlatan Özer, “İhracatın keskin şekilde düşmesi önemlidir. İhracat artışının olmamasının yanı sıra işsizlik oranı da, yüzde 10.5’in üzerindedir. İşsizlik en önemli ekonomik sorun olmaya devam etmektedir. Enflasyonun yılbaşından bu yana düşme eğilimi olsa da, oran olarak hala yüksektir. 2015 yılı ocak ayı itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 7,24 oranında gerçekleşmiştir. Enflasyon oranını Orta Vadeli Plan hedeflerine indirmek mümkün olamamaktadır” diye konuştu.