Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce yürütülen 2015 yılı Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.
Çiftlik Muhasebe Veri Ağı’nın tarımsal işletmelerin detaylı finansal ve mali bilgilerini toplayan ve Avrupa Birliğinde uygulanmakta olan bir sistem olduğunu belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Bircan, “Avrupa Birliğinin Ortak Tarımsal Politikasının değerlendirilmesinde kullanılan verileri içeren çok önemli bir ağdır. ÇMVA çiftçilerin karşılaştırma yapabilmesi ve karlılıklarını arttırabilmeleri için önemli bilgiler sağlamaktadır. Toplanan verilere göre çiftçi, kendi işletmesinin ekonomik sonuçları ile ilgili genel bir değerlendirme alacaktır. Ülkesinde ve bölgede kendi işletmesine benzeyen diğer işletmelerle kendi işletmesini kıyaslama imkanı bulacaktır. Detaylı geri bildirim ve karşılaştırma raporu çiftçinin güçlü ve zayıf yönlerini görmesine yardımcı olacaktır. Çiftçi işletmesinin karlılığını arttırmak için uygulamalarını değerlendirebilir ve gübre kullanımı, böcek ilacı uygulaması, işletmede yetiştirilen ürünler gibi konularda değişiklikler yapılabilir” dedi.
425 TL DESTEK PRİMİ VERİLECEK
Aydın’da çalışmaların 2013 yılında başladığını anımsatan Bircan, “ÇMVA verileri derlenerek oluşturulan işletme raporu, işletme ekonomisini daha iyi anlamak için önemli bir araçtır. ÇMVA sistemine katılarak muhasebe konusunda bilgi edinmek, çiftçi hangi faaliyetlerin karlı olup olmadığı ve maliyetlerin nasıl indirileceği konularında öngörü sahibi olmalarını sağlayacaktır. Çiftçilerimiz, teknik personellerimiz tarafından evlerinde ziyaret edilmekte ve birebir görüşme yapılarak kayıtları tutulmaktadır. 2013 yılında 20 üretici ile başlayan çalışma 2014 yılında 116 üretici, 2015 yılında ise 139 üretici ile çalışmalarını sürdürmektedir. Çalışma sonucunda üreticilerimize 2015 yılı için bir defaya mahsus 425 TL destek primi verilecektir” diye konuştu.