Özgür ALTUNCU -Taner YENER/ İSTANBUL,() CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'yüzyılın projesi' olarak adlandırdığı "Merkez Türkiye Projesi"ni İstanbul'da açıkladı.
Kılıçdaroğlu, "Gelişen ve yükselen ekonomilerin toplam yükselen ekonomiden daha fazla pay aldığı görülüyor. Türkiye'de bu ülkeler arasında. 1990 yılında gelişen ve yükselen ekonomilerin küresel gelirden aldıkları pay yüzde 30. Ticaretten aldıkları pay ise yüzde 23. Bugün aynı ekonomiler küresel gelirden yüzde 30 değil, yüzde 57 pay alıyorlar. Küresel ticaretten yüzde 23 değil, yüzde 42 oranında pay alıyorlar. Olağan üstü bir gelişme. Ama Türkiye bütün avantajlarına rağmen bu başarıyı yakalayamıyor. Neden yakalayamıyor, işte bu proje ile biz bu başarıyı yakalamak istiyoruz" dedi.

"DÜNYANIN ÖNEMLİ BİR GÜCÜ, ÖNEMLİ BİR PARÇASI OLMA İDDİASINDAYIZ"
Kemal Kılıçdaroğlu, sadece projenin öngördükleri yeniden bir proje olmadığını ifade ederek, "Tanıtım filminde izlediniz, 3 dev proje zaten dünyada hayata geçmek üzere. Düğmeye basılmış ve üzerinde çalışılıyor. Latin Amerika'da, Güney Amerika Bölgesel alt yapıları birleştirme projesi. Devasa bir proje. İkincisi; Güney Doğu Asya'da tüm tren yollarını birbirine bağlamayı amaçlayan demiryolu projesi. Üçüncüsü; 2013'de Çinliler açıkladılar, İpek Yolu Ekonomik Kuşak Gelişimi ve 21. yüzyıl deniz İpek Yolu Projesi. Biz 4. projeyi, küresel dördüncü projeyi Türkiye'de hayata geçirmeyi amaçlıyoruz. Dünyanın önemli bir gücü, önemli bir parçası olma iddiasındayız. Bu coğrafi üstünlüğümüzü, genç nüfusumuzun bize verdiği avantajı değerlendirmek istiyoruz" diye konuştu.

PROJENİN AMACI
Kemal Kılıçdaroğlu proje ile amaçladıklarını şöyle sıraladı:
"Bu proje ile biz şunu amaçlıyoruz; 4.5 saatlik bir uçuş mesafesinde, 58 ülkeye ulaşıyoruz, 1.5 milyar nüfusa ulaşıyoruz, 21.6 trilyon dolarlık bir ekonomiye ulaşıyoruz. Hiç bir ülkeye nasip olamayacak olağan üstü bir avantaj. Ama bu avantaj bugüne kadar hep göz ardı edildi. Biz bu avantajı kullanmak istiyoruz, bundan yararlanmak istiyoruz. Devasa bir ekonominin güçlü bir parçası olmak istiyoruz, küresel ekonominin güçlü bir parçası olmak istiyoruz."

"HER ŞEYİN MERKEZİ BU BÖLGEDE TÜRKİYE OLACAK"
Türkiye'nin proje ile demir, kara, hava ve deniz yolu ile küresel sisteme entegre olacağını belirten Kılıçdaroğlu, "Proje hayata geçtiğinde, Bağdat'ın ürününü Köstence'ye, Şangay'ın Tebriz'e, Aşkabat'ın ürününü Hamburg'a ulaştırmak mümkün olacak. Üstelik maliyetleri bir hayli düşürerek, herkese avantaj sağlayarak. Sadece bir lojistik merkezi yapmıyoruz biz. Sadece, kara, deniz, hava, demir yolunu birleştirmiyoruz. Mükemmel alt yapısı ile bir Anadolu'da bir mega kent oluşturuyoruz. Bu mega kentten ürünler Avrupa'ya, Asya'ya, Afrika'ya ulaşacak. O nedenle biz 21. Yüzyılın Projesi, Yüzyılın projesi ve Merkez Türkiye Projesi dedik. Her şeyin merkezi bu bölgede Türkiye olacak" şeklinde konuştu.

PRJENİN KAZANDIRACAKLARI
Kılıçdaroğlu, "Bu proje bölgemize ne kazandıracak?" diyerek şu ifadeleri kullandı:
"Bölgemize barışı, zenginleşmeyi getirecek, yoksulluğu bitirecek. Bölgeyi kendi içinde entegre edecek. Şangay'dan yüklenen bir mal eğer Bakü'ye gidecekse 50-55 gün geçiyor. Bu proje hayata geçtiğinde o mal 15 gün içinde o mal Bakü'de olacak, Merkez Türkiye'den. Maliyetlerde en az yüzde 15-20'lik avantaj sağlanacak."

PROJENİN YAPIMI NE KADAR SÜRECEK?
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, projenin maliyeti konusunda ise şu ifadeleri kullandı:
"Projenin yapımı nasıl ve ne kadar sürecek? Kamu-özel işbirliği ile bu projeyi gerçekleştireceğiz. Projeyi gerçekleştirirken sadece Türkiye'nin fonlarını değil, uluslararası bu tür projelere destek veren Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası, Asya kalkınma Bankası gibi pek çok fondan yararlanacağız. İşe Türkiye'de Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu'da ki karayolu, demir yolu alt yapılarını yeniden ele alıp düzetmeyle başlayacağız. Ulaştırma, iletişim, enerji altyapısını yeniden düzenleyerek başlayacağız. Samsun ve Trabzon'u mega kent ile buluşturacağız. Mersin ve İskenderun'u mega kent ile buluşturacağız. Altyapılarını mükemmel bir şekilde hayata geçireceğiz. Mega kentin yapımı etap etap gerçekleştireceğiz ve güçlendireceğiz. Aklınıza şu soru gelebilir, 'Neden etap etap' diye. Çünkü mega kent projesi birbirini tamamlayan ve içten içe büyüyen bir proje olacak. 2015'de olgunlaşacaktır, ama 2035'te ama 2035'den sonra kendi içinde kendi iç dinamikleriyle kendi büyümesini sağlayacaktır."

"VALİ ATANACAK"
Mega kentin yönetimi konusunda ise Kılıçdaroğlu, "Merkez Türkiye Projesi'nin kalbini oluşturan mega kent özel bir yasa ile kurulacak. Bürokrasinin sıfıra indiği özel bir yasa ile. Vali atanacak, ama yönetimi büyük ölçüde sivil toplum örgütlerinden oluşacak. Kente serbest ticaret bölgesi, organize sanayi bölgesi ve tekno park yerleşkesi olacak. Aynı zamanda bilim üssü olacak, bilgi üretecek burası. Yönetimde Odalar Borsalar Birliği, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Türkiye Nakliyeciler Derneği, Uluslararası taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri üretenleri Derneği, Turizm Yatırımcıları Derneği gibi ekonomi ile doğrudan doğruya ilişkisi olan pek çok kuruluş burada görev alacak" dedi.

PROJENİN MALİYETİ
Kılıçdaroğlu, "Maliyeti ne olacak? 20 yılda tamamlanacak olan bu projenin maliyeti 200 milyar dolar olacak. Bunun 40 milyar dolarını kamu, 160 milyar doları özel sektör tarafından gerçekleşecek. Proje başladığı andan itibaren dünyanın bütün önemli kuruluşları bu projede yer almak için yarışacaklar" şeklinde konuştu.

TANITIM FİLMİ
CHP'nin "Merkez Türkiye" adını verdiği proje 6 dakikalık tanıtım filmi de gösterildi. Tanıtım filmine göre; dünyada ticaret yollarını birbirine bağlamayı amaçlayan üç proje var. Merkez Türkiye projesi ise dördüncü olacak. Bürokrasi sıfırlanacak, 2020'de faaliyete geçecek ve büyüyecek 2035 yılına gelindiğinde tamamlanacak. Yeni bir şehir, küresel bir proje. Akdeniz ve Karadeniz limanları üzerinden dünyaya bağlanan bir merkez. Otoyol ve demiryolu ağlarının tam ortasında yer alan bir şehir. AR-GE, tekno park şehri. Bölgenin en fazla yeşil alana sahip şehri olacak. 1 milyon 633 bin kişiye çevresine ile 2 milyon 200 bin kişiye istihdam yaratacak. 2035'te 100 milyar dolar katma değer yaratacak. 2035 yılında Türkiye insani gelişmişlikte dünyanın ilk 20 ülkesi arasına girecek. İşsizlik yüzde 5'in altına inecek büyüme hızı ortalama yüzde 6 olacak. Tüm yakın coğrafyaya barış mutluluk ve refah gelecek.

 (FOTOĞRAF)