Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, Türkiye’nin soğuk ve karlı havanın etkisine girdiğini yüzlerce köy, il ve ilçe yollarının yoğun kar yağışı nedeniyle kapalı olduğunu ve okulların tatil edildiğini söyledi. Hafta başında birçok il, ilçe ve köyde yeniden eğitime başlanacağını belirten Fevzi Apaydın, “Ülke olarak kar yağışı ile birlikte soğuk havanın etkisi altında bulunmaktayız. Kar yağışı nedeniyle ülke genelinde çok sayıda il, ilçe, belde ve köylerde eğitim ve öğretime ara verildi. Özellikle taşımalı eğitim yapılan il, ilçe ve köyler ile servis araç sürücülerimizin kış lastiği ile birlikte zincir takmadan trafiğe çıkmamalıdır. Araçlarınızı kış şartlarında kullanırken mutlaka yavaş ve dikkatli sürün. Bilhassa gizli buzlanmalara karşı tedbirli olun. Trafiğe çıkacak olan tüm sürücülerimiz kar lastiklerini mutlaka araçlarına taktırmalılar” dedi.
“KAR YAĞIYOR”
Kışın tüm şiddetiyle kendini gösterdiğini de kaydeden TŞOF Başkanı Apaydın şunları dedi:
“Ülke genelinde yoğun kar yağışının ve dondurucu havanın etkisine girdik. Uzun ve yorucu bir kış kendini hissettiriyor. Yıllardır kar yağmayan birçok ilimizde kar etkisini göstermiş durumda. Bu karla birlikte kışa hazırlıksız yakalan sürücüler yoğun trafik kazalarına sebebiyet vermekteler. Kazaların azalması için kış şartlarına hazır olmayan araçlarla trafiğe çıkılmamalıdır. Ülke olarak dünyada trafik kaza sayısı ve oranları açısından hiç de iyi bir konumda değiliz. Yapılan bir araştırmaya göre ülkemizde saatte 27, günde 600 trafik kazası oluyor. Kazalarda insan faktörü ve sürücü hatalarına baktığımızda oran yüzde 98’e çıkıyor. Yıllardır kar yağmayan illerimizde kar yağması sebebiyle sürücülerimizi kış ve soğuk hava hazırlıksız yakaladı. Bunun içinde istenmeyen yaralamalı ve ölümlü kaza sayı arttı. Bu kazaların yaşanmaması için mutlaka kurallara uyulmalıdır. Kışın meydana gelen kazaların nedenine baktığımızda, buzlanma ve yol durumuna göre önlem almamaktan, araçlarımızı kışa hazırlanmamaktan doğan kazalardır. Bunun için araç lastiğinden, zincirine, fren, direksiyon, şanzıman, diferansiyeli ile motorun yağ bakımı yapılmalıdır. Ayrıca, akülere asit, radyatörlere ise antifriz konulmalıdır. Balatalar, diskler, elektronik aksam, kalorifer-klima sistemi kısaca araçtaki bütün mekanizmalar gözden geçirilerek aracımız kışa hazır hale getirilmelidir.”
“TEDBİR KAZALARI DÜŞÜRÜR”
Trafik kazalarının sayısında başlayan düşme eğiliminin sevindirici olduğunu ama yeterli olmadığını belirten Apaydın, şunları kaydetti:
“Son aylarda ölümlü trafik kazalarında görülen düşme eğilimi sevindirici olmakla beraber yeterli değildir. Bilhassa kış aylarındaki kazalar tek taraflı kazalardır. Bu kazalar direksiyon hâkimiyetinin kaybedilmesi sonucu meydana geliyor. En fazla gizli buzlanmanın olduğu yerler olan köprü üstlerinde, virajlarda aracınızı dikkatli ve yavaş kullanınız. Mecbur kalınmadıkça trafiğe çıkılmamalı, çıkıyorsak da toplu ulaşım araçlarını tercih ediniz.”