Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), 2015 yılı mali destek programlarını açıkladı. GEKA, Aydın, Muğla ve Denizli’de "Alternatif Turizm", "Yenilenebilir Enerji" ve "Üretim ve Ticaret Altyapısının Geliştirilmesi" programlarına destek verecek. Üç ana sektörde destek verecek olan GEKA, bu yıl bazı sektörlerde yüzde 75’e varan destekle yatırımcılara 25 milyon TL kaynak sağlayacak.
Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA)’nın destek programıyla ilgili Muğla’nın Menteşe ilçesinde Vali Vekili Salih Gürhan ve Ekrem Aylan, Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hüseyin Daşgın’ın katıldığı toplantıda 2015 yılı mali destek programı hakkında bilgi veren GEKA Genel Sekreteri Süleyman Alata, ‘Alternatif Turizm’, ‘Yenilenebilir Enerji’ ve ‘Üretim ve Ticaret Altyapısının Geliştirilmesi’ programlarına destek vereceklerini söyledi.
Proje yazımına da eğitimlerle destek verdiklerini belirten Alata, “GEKA olarak amacımız, kaynakların yerinde ve etkin kullanılması, yerel potansiyelin harekete geçirilmesi, bölgesel gelişmelerin hızlandırılması, sürdürülebilirliğin sağlanması ve bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılması. Vizyonumuz yaşam kalitesi yüksek, yeniye dayalı, üreten, doğasını koruyan küresel turizm alanlarını Güney Ege Bölgesi’nde oluşturmak. Alternatif turizm mali destek programı kapsamında Küçük Ölçekli Altyapı ve kâr amacı güden işletmeleri yönelik desteklerimiz olacak. Projeler kapsamında program önceliği termal turizmin ve sağlık turizminin geliştirilmesi, spor, macera ve doğa turizminin geliştirilmesi, yöresel ürünlerin, tarihi ve kültürel öğelerin turizme entegre edilmesi ve alternatif turizm öğelerinin yenilikçi yöntemlerle tanıtılması. Kâr amacı güden işletmelerde program süresi 12 ay, Küçük ölçekli altyapı projelerinin program süresi ise 24 ay” dedi.
Alata, 2015 yılı proje teklif çağrısıyla toplam 25 milyon TL’lik bir kaynağın Muğla, Aydın ve Denizli illerinden oluşan Güney Ege Bölgesi’nde kullandırılmasını planladıklarını belirterek, “Bu program kapsamında toplam 14 milyon 500 bin TL’lik kaynağın, bölgede projesi başarılı bulunan işletme ve kurumlara aktarılması planlanıyor. Alternatif turizm programı kapsamında doğal yaşam, termal turizm ve agro turizm konseptine uygun konaklama tesisleri, su altı dalış, sörf, kite sörf, yamaç paraşütü, yelkencilik gibi eğitim merkezleri, alternatif turizmde butik otelciliğe yönelik konaklama tesisleri, yöresel ürünleri ve yerel kültürü içeren özel müzecilik, bölgenin turistik değerlerine özgü hediyelik eşya üretimi, termal konaklama tesislerinde hizmet kalitesinin iyileştirilmesi, tedavi odaklı faaliyetlerin geliştirilmesi gibi projelere asgari 50 bin TL, azami ise 500 bin TL destek sağlanacak” dedi.