Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB) ihracatçıları, var olan ticari ilişkilerin daha ileriye taşınması amacıyla Tataristan’a gitti. Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiğini belirtti.
AKİB’den yapılan yazılı açıklamaya göre, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği yönetimi, yeni pazar arayışları çerçevesinde ihracatçılardan oluşan bir heyetle Tataristan’a gitti. 17-21 Şubat 2015 tarihleri arasında 3 gün sürecek olan ziyarete, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can Yamanyılmaz başkanlığında, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şahin Öder, Yönetim Kurulu Üyeleri Tahsin Kabaali, Nurullah Eskitütüncü ve Nevzat Binarbaşı, Akdeniz Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tarık Ciğer ve Yönetim Kurulu Üyesi Kamerhan Diblan, AKİB Genel Sekreteri İsmail Çetin ve AKİB üyeleri katıldı.
AKİB ve Türkiye’nin, Tataristan ve Çuvaşistan’a yapılan genel ihracatını artırmaya yönelik gerçekleştirilen ziyaret kapsamında, heyet bugün Tataristan’ın başkenti Kazan’da düzenlenen Agro Industrial Fuarı ziyaret etti. Fuar kapsamında düzenlenen İş Forumu’nda Tatar işadamları ile ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi.
İş Forumu’nda konuşun Yamanyılmaz, Türkiye’nin 2023 ihracat hedefi için Tataristan’ın önemine değindi ve her iki ülkenin kalkınması için Tatar ve Türk işadamları arasında çok eski dönemlerden beri var olan işbirliğinin daha da geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Önümüzdeki günlerde Tataristan ve Türkiye’nin çok başarılı ortak projelere imza atacağına olan inançlarının tam olduğunu belirten Yamanyılmaz, Kazan’a davet edilmeleri ve kendilerine gösterilen misafirperverlikten dolayı Tataristan yetkililerine teşekkür etti.
Tataristan Tarım ve Gıda Bakanı Marat Ahmetova ise Tataristan’da yatırım yapılması halinde Tataristan Devleti tarafından Türk işadamlarına sağlanacak yatırım teşvikleri hakkında bilgiler verdi.
Heyet programı çerçevesinde, 19 Şubat 2015’te Kazan’da firma ve tesis ziyaretleri gerçekleştirilecek, 20 Şubat 2015’te ise Türkiye’nin Tataristan Ataşesi Zekeriya Bektaş’ın organizasyonu ile Çuvaşistan’a giderek, Çuvaş Cumhurbaşkanı ile görüşme ve firma ziyaretleri yapacak.