İSTANBUL,() İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi’nin 26 Şubat- 2 Ağustos 2015 tarihleri arasında gerçekleşen yeni sergisi “Magnum - Kontakt Baskılar”, dünyanın en prestijli fotoğraf ajanslarından Magnum Photos’un geçtiğimiz yüzyıldan bu yana görsel kültürde iz bırakan fotoğraflarının yaratım süreçlerini kontakt baskılar üzerinden keşfe çıkıyor.


Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, Elliott Erwitt, Eve Arnold, Josef Koudelka, René Burrigibi fotoğraf sanatının efsane isimlerini de barındıran ve dünya çapında tanınmış fotoğrafçıların seçme yapıtlarını bir araya getiren serginin eş küratörlüğünü Lorenza Bravetta ve Gabriele Accornero yapıyor.

Sponsorluğunu150. yıl kutlamaları kapsamında BASF Türk’ün üstlendiği “Magnum - Kontakt Baskılar” sergisinde 58 sanatçının 133 çalışması yer alıyor.Magnum Photos, Forte di Bard ve Thames & Hudson işbirliğiyle gerçekleştirilen sergi, yetmiş yılı aşkın bir dönemin görsel tarihine ait çalışmalarla fotoğrafta analog döneme odaklanıyor.Sergide, kontakt baskı ve fotoğraflara; yakın plan ayrıntılar, makaleler, kitaplar ve dergilerden parçalar eşlik ediyor.


Serginin basın toplantısına İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, BASF Türkiye, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Başkanı ve BASF Türk CEO’su Volker Hammes, Magnum Photos danışmanı Lorenza Bravettaveİstanbul Modern Fotoğraf Bölümü Yöneticisi Sena Çakırkaya katıldılar.


OYA ECZACIBAŞI "FOTOĞRAFÇILARIN SEYİR DEFTERİ"


İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, “Magnum – Kontakt Baskılar” sergisinin 1930’lardan başlayan ve günümüze uzanan geniş zaman dilimi içinde, Magnum çatısı altındaki fotoğrafçıların dünyanın dört bir yanından toplumsal, siyasal, kültürel tarihi belgeleyen görüntülerini içerdiğini belirterek, “Sergide yer alan Magnum üyeleri, fotoğraflama süreçlerini, filmlerin banyo edildikten sonra çok sayıda kontakt baskı içinden nasıl nihai ana ulaştıklarının öykülerini aktarıyor. İzleyiciler, bir anlamda fotoğrafçının ‘seyir defteri’ olan kontakt baskıları görerek, 80 yıllık bir dönemin görsel tarihinde unutulmaz fotoğrafların nasıl yaratıldığına tanık oluyor” dedi.


İstanbul Modern’in ikinci kez Magnum Photos’a ev sahipliği yaptığına değinen Oya Eczacıbaşı, 17 Şubat - 20 Mayıs 2007 tarihleri arasında gerçekleştirilen “Magnum Fotoğrafları ile Türkiye” sergisiyle,Magnum Photos’un Türkiye ile ilgili fotoğraflarını ilk kez bir araya getirilerek kapsamlı biçimde sergilendiğini, müzenin alt katının tamamını kapsayan sergide, 16 usta fotoğrafçının ülkemize çeşitli açılardan bakan çalışmalarının yanı sıra 60. yılını kutlayan Magnum Photos’un koleksiyonundan geniş bir seçki ve yayınların da yer aldığını anımsattı.


BASF Türkiye, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Başkanı ve BASF Türk CEO’su Volker Hammes,BASF’nin 150. yılı dolayısıyla bu yıl pek çok kültür ve sanat etkinliklerine katılacaklarını belirterek, “ Bu bağlamda, Türkiye’nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi olan ve uzun bir süredir iş ortaklığında bulunduğumuz İstanbul Modern’de gerçekleştirilecek ‘Magnum – Kontakt Baskılar’ sergisinin ana sponsoru olmaktan gurur duyuyoruz. Magnum fotoğrafçılarının ikonik fotoğraflarından oluşacak bu sergiden tüm ziyaretçilerin keyif alacağından eminim” dedi.


İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi Yöneticisi Sena Çakırkaya, sergideki çalışmaların tarihsel doküman niteliğinde olduğunu belirterek, “Sergideki kontakt baskılar ve fotoğrafçıların anlatımlarıyla, sanatçıların kişisel arşivlerinde adım atıyor, tarihteki önemli olaylara onların gözünden bakma şansı elde ediyoruz. Kontakt baskılar bize, o karenin ötesinde neler yaşandığına, seçilen fotoğrafın gerçeği ne kadar yansıttığına ve fotoğrafçının çalışma şekline dair ipuçları veriyor” dedi.


SERGİYLE BİRLİKTE KÜÇÜKLERE ATÖLYE ÇALIŞMASI


BASF’nin çocuklara kimyayı ve bilimi daha yakından tanıtmak amacıyla düzenlediği etkinlikler kapsamında İstanbul Modern Eğitim ve Sosyal Projeler Bölümü, Magnum - Kontakt Baskılar sergisine paralel “Kimyanın Mikro Dünyası” adlı eğitim programını hazırladı. Sergi süresince gerçekleştirilecek 6 atölyeden oluşan, 8-12 yaş grubu çocuklara yönelik program, kimyayı fotoğraf sanatıyla buluşturuyor. Program, çocukları fotoğraflardaki görsel öğeleri keşfetmeye dayalı eğlenceli bir sergi gezisine, ardından düzenlenen atölyede isegörüntünün mikro evreninde gizemli bir yolculuğa davet ediyor.


(FOTOĞRAF)