Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Elazığ Şubesi’nin Dost Meclisi toplantılarının bu haftaki konuğu Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnovasyon temsilcisi Prof. Dr. Mehmet Eroğlu oldu.
Eroğlu’nu MÜSİAD Elazığ Şubesi Başkan Vekili Selim Tekin ve yönetim kurulu üyelerinin karşıladı. İnovasyonun katma değer oluşturmak amacıyla yeni ürün, hizmet, süreç ve iş modeli gibi fikirlerin uygulamaya konulması olduğu ile ilgili sunum yapan Prof. Dr. Mehmet Eroğlu, inovasyonun temelinde yeniliğin bulunduğunu açıkladı. Prof. Dr. Eroğlu, "Ancak yeniliğin somut bir ürüne dönüşmesi Ar-Ge çalışmalarıyla gerçekleşebilir. İşletmelerimiz inovasyon ve Ar-Ge’ye önem vermek zorundadırlar. Mevcutta çok iyi durumda olan bir işletme 10 veya 15 yıl sonrasının inovasyon anlamında planlamasını yapmazsa rakiplerine karşı hayatta kalma şansını kaybedebilir. Dolayısıyla mevcuttaki sahip olduğumuz gücünüz yanında gelecekteki gücümüzün de ne olacağı önem arz etmektedir. İşletmeler bir dinamik yapı içerisinde sürekli yenilik peşinde olmak zorundadırlar. İşletmeler nasıl yenilikçi olabilir? İşletmeler farkındalık çalışmaları yaparak, uzun dönemli stratejiler geliştirerek, proje yönetimi becerileri kazanarak, yenilik ve Ar-Ge için finans kaynakları ayırarak, Ar-Ge takımı kurarak ve bilgi kaynaklarına ulaşarak yenilikçi olabilirler. Yenilik faaliyetlerinin genel özelliklerine bakıldığında; bu faaliyetler çok zaman alır, yoğun sermaye gerektirir ve riskli faaliyetlerdir. 3 bin projeden ancak 1 tanesi pazar ile buluşabilir" dedi.
Yeniliğin, sorgulama, gözlemleme, networking, deneme isteği ve ilişkilendirme olmak temel kuralları olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Eroğlu, "Sorgulamada daima neden, nasıl ve niçin soruları sorulmalıdır. Gözlemlemede çevre gözlemlenmeli ihtiyaç belirlenmelidir. Networking buluşçunun en değerli kaynağıdır. Burada kim olduğunuz değil neyi bildiğiniz önemlidir. Deneme isteğinde, herhangi bir şeyi icat etmenin ya da yenilik getirmenin kolay bir iş olmadığı bilmeli ve bu sebeple faklı deneyler ve yorumlamalar yapılmalıdır. İlişkilendirmede, farklı konular arasında bağlantılar kurmalı ve sonuç alınabilmelidir. İnovatif ürünler iki şekilde doğabilir. Bunlardan birincisi bilimin itici kuvvetiyle ortaya çıkarken diğeri pazarın ihtiyacı doğrultusunda ortaya çıkmaktadır. Temel ve uygulamalı araştırmalar üniversitelerde yapılmakta ve bunun ürüne dönüştürülmesi sanayici tarafından gerçekleştirilmektedir. Ürün soyutluluğu üniversitelerde daha yüksek iken, bu durum sanayide daha somut hale dönüşmektedir. Dolayısıyla üniversite sanayi işbirliğinin gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Bu ikili işbirliği sayesinde bir akademisyenin düşüncesi kolaylıkla ticari piyasada hayat bulabilir. Bu anlamda Fırat Üniversitesi bünyesinde bulunan Fırat Teknopark önemli bir misyon üstlenmektedir. Fırat Teknopark bünyesinde sayın rektörümüz Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ’ın da destekleriyle kurulmuş olan teknoloji transfer ofisi akademisyenler ile sanayicileri buluşturmakta önemli rol üstlenmektedir. Herhangi bir probleme sahip sanayici TTO’ya gelerek probleminin çözümü hususunda talepte bulunduğunda ilgili problemle yakından ilişkili olan akademisyen eşleştirilmesi yapılarak sorunlara çözümler üretilmektedir. Ayrıca, bir düşüncenin projeye aktarılarak TÜBİTAK gibi kamu kuruluşlarından destek alınması hususunda da öncülük edilmektedir" şeklinde konuştu.
Sunumunun son bölümünde 24-25 Nisan tarihlerinde İnovasyon 2023 sempozyumu gerçekleştireceklerini dile getiren Prof. Dr. Eroğlu, "Fırat Üniversitesi öncülüğünde TÜBİTAK destekli yürüyen, paydaşları Fırat Kalkınma Ajansı, Elazığ Belediyesi, Elazığ Ticaret Borsası, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası ve Elazığ İl Özel İdaresi olan İl Yenilik Platformu projesi dahilinde “Ar-Ge ve İnovasyon” içerikli “İnovasyon 2023” başlığı altında 24-25 Nisan 2015 tarihinde sempozyum gerçekleştireceğiz. Bu sempozyumla Elazığ’a inovasyon ve Ar-Ge konusunda yeni ufukların kazandırılacağı inancındayız. Sempozyum düzenleme kurulu başkanı olarak, sempozyumun hepimize hayırlı olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.
MÜSİAD Elazığ Şubesi Başkan Vekili Selim Tekin de Dost Meclisi toplantılarına katılan Eroğlu’na teşekkür ederek, İnovasyon 2023 sempozyumunun önemli olduğuna dikkat çekti.
Tekin, Eroğlu’na ziyaret anısına MÜSİAD yayınlarından hediye etti.