Salih ÜÇTEPE/ADANA, () - MİT TIR'larının durdurulmasıyla ilgili yürütülen soruşturmalar kapsamında tutuklanan savcıların avukatları, "8 Mayıs 2015'de müvekkillerimiz, Türk hukuk tarihinde kara bir leke olan, hukuk katliamından ibaret bir süreç sonunda tutuklanmışlardır" dedi.
Halen Adana F Tipi Cezaevi'de bulunan savcılar Süleyman Bağrıyanık, Ahmet Karaca, Aziz Takçı ve Özcan Şişman'ın avukatları Aziz Erbek, Alp Değer Tanrıverdi ve Mustafa Kökten ortak basın toplantısı yaptı. Avukatlar adına konuşan Aziz Erbek, HSYK'nın siyasi iktidarın talimatıyla hareket ettiğini öne sürerek şunları söyledi:
"HSYK başmüfettişi tarafından, tamamıyla afaki, hayali ifadeler ve öngörülere dayalı hazırlanan rapor neticesinde yine başmüfettiş tarafından kaleme alınan tutuklama kararını veren Tarsus 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 23 adet klasörden ibaret dosyayı nasılsa bir günde okumuş ve tutuklanma kararı vermiştir."
'TARSUS 2'İNCİ AĞIR CEZA SEÇİLMİŞ'
Tarsus 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin müvekkillerinin sorgulamasını yapmaya yetkili olmadığını savunan avukat Aziz Erbek şunları söyledi:
"HSYK başmüfettişi, yakalama talebini nöbetçi ağır ceza mahkemesine göndermesi gerekirken talebi yerine getireceğinden emin olduğu HSYK tarafından özel olarak seçilmiş Tarsus 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermiştir. Müvekkiller Tarsus Adliyesi'ne geldikten sonra soruşturmada görevini yapan başmüfettişin karşılarına çıkması gerekirken, çoktan adliyeyi terk etmiştir. Müvekkillerimiz, usul ve yasada yeri olmayan bir şekilde doğrudan sorgu hakimi olan heyet karşısına çıkarılmıştır." 
'SORGU BİTMEDEN TUTUKLANDIĞI DUYURULDU'
Sorgulama bitmeden 9 saat önce bazı medya kuruluşlarının müvekkillerin tutuklandığına dair haberler verdiğini hatırlatan Erbek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sorgu bitmeden saatler önce infaz hakimliği görevlilerinin adliyeye gelerek, tutuklama fezlekelerini yazmaya başlamaları, bellerinde kelepçeli polislerin koridoru mesken tutmaları, kararın ne olduğu ve hukuki olmadığı, talimatla verildiğinin en önemli delileridir. Tutuklamadan sonra başlayan hukuki mücadelede karşılaştığımız sorunlar ve önümüze çıkarılan engeller, birilerinin bu olaylardan ne kadar rahatsız olduğunu ve müvekkillerimizin tutuklu kalması için her şeyi göze aldığını göstermektedir." 
'KAHRAMAN İLAN EDİLMELERİ GEREKİRDİ'
Cumhuriyet Gazetesi'nin yayınladığı TIR'larla ilgili olduğu belirtilen görüntülere de değinen Erbek şunları kaydetti:
"Bu görüntülerden sonra müvekkillerimizin sadece görevini yaptıkları anlaşılmaktadır. Bırakın suçlamayı kahraman ilan edilmeleri gerekirdir. Olay sırasında TIR'lara eskortluk eden kişiler, kolluğun tüm ısrarlarına rağmen MİT mensubu olduklarına dair hiç bir belge gösterememiştir. Mühimmat dolu TIR'ları durduranlar nasıl casus olur, bunları durduran savcı, nasıl darbeci olabilir? Yüzünü siyasi otoriteye çeviren yargı düzeninden ve onun içerisindeki hakimlerden hakkaniyet beklentimiz kalmamıştır."

FOTOĞRAFLI