Eskişehir Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürü Uzm. Dr. Aslı Melek Zeytin, Türkiye’de 2013 yılında ölen her 5 kişiden 2’sinin kalp ve damar hastalıklarına bağlı olarak yaşamını yitirdiğini belirterek, kalp sağlığını korumanın önemine dikkat çekti.
Kalp Sağlığı Haftası nedeniyle bir açıklama yapan Uzm. Dr. Zeytin, dünyada kalp ve damar hastalıkları başlıca ölüm nedenleri arasında yer aldığını belirterek, bulaşıcı olmayan hastalıklar içerisinde her üç kişiden birinin kalp ve damar hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirdiğini ifade etti. Türkiye’de 2013 yılında ölen her 5 kişiden 2’sinin kalp-damar hastalığına bağlı nedenlerden öldüğünü kaydeden Uzm. Dr. Zeytin, “Kadınlarda risk düzeyi erken yaşlarda daha düşük iken, yaşın ilerlemesi ile risk artmakta ve hastalıktan kadınlar ve erkekler eşit olarak etkilenmektedir” ifadelerini kullandı.
Her yıl 12-18 Nisan tarihlerinin Kalp Sağlığı Haftası olarak değerlendirildiğini anımsatan Uzm. Dr. Zeytin, şöyle devam etti:
“12-18 Nisan Kalp Sağlığı Haftası kapsamında kalp sağlığına dikkat çekmek, kalp ve damar hastalıklarından korunmak, kalp sağlığını korumak ve erken tanıya destek amaçlı halkımızı bilgilendirmek önem taşımaktadır. İlimizde Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak konuyla ilgili etkinlikler düzenlenmiştir. Kalp, vücudun dolaşım sisteminin merkezini teşkil eden, hiç ara vermeden çalışan en hayati organımızdır. Hücrelere besin ve oksijen taşıyan kalp ve damar sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışması önemlidir. Kalp ve damar sağlığının bozulması vücudun hayati fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesini engelleyerek ciddi sağlık sorunlarına hatta ölümlere neden olabilmektedir.”
KALP VE DAMAR HASTALIKLARINDAN KORUNMA SAĞLIKLI YAŞAMIN BENİMSENMESİ İLE MÜMKÜN
Kalp ve damar sağlığının, genetik özelliklerin yanı sıra beslenme ve yaşam tarzı ile doğrudan ilgili olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Zeytin, “Sağlıksız beslenme ve yetersiz fiziksel aktivite nedeniyle bireylerde kan basıncında yükselme, kan şekeri yüksekliği, kan lipidlerinde artma, fazla kilo ve obezite görülür. Kalp ve damar sağlığını olumsuz etkileyen başlıca unsurlar; sağlıksız beslenme, şişmanlık, alkol, sigara, hava kirliliği, hareketsiz bir yaşam ve strestir. Birey, aile ve toplum için ağır maddi manevi kayıplara yol açan kalp ve damar hastalıklarından korunma; sağlık uyarılarının dikkate alınarak, sağlıklı yaşam tarzının benimsenmesiyle mümkündür” açıklamasında bulundu.
30 YAŞ ÜSTÜ KİŞİLERİN TEDBİR ALMASI GEREKLİ
Kalp sağlığını koruma yöntemleri ile ilgili bilgi veren Uzm. Dr. Zeytin, “30 yaş üstü her birey için kalp ve damar hastalıkları kapsamında riskin hesaplanması ve varsa davranışsal risk faktörlerine uygun müdahaleler ile kalp krizi, inme ve kalp yetmezliğini önleyebilecek tedbirlerin alınması önerilir. Sağlıklı beslenme, hazır gıdalar yerine taze besinlerin tercih edilmesi, aşırı tuz, şeker ve yağ kullanımının önüne geçilmesi, düzenli sağlık kontrolleri, kan değerlerine dikkat edilmesi kalp sağlığını koruma önlemleri arasındadır. Ayrıca tütün ve alkolden uzak durmak, hayata karşı iyimser olmak, aile ve çevre ile kaliteli zaman geçirmek, uyku düzenini kontrol altında tutmak da önemlidir. Kalp sağlığımızı korumak sevdiklerimizle sağlıklı yaşamak için harekete geçelim. Doğal, katkısız sağlıklı beslenelim, fiziksel aktivite yapalım, sigara ve alkolden uzak duralım” diye belirtti.