Adana Valisi Mustafa Büyük, tarihi ve kültürel restorasyon çalışmaları tamamlandığında Adana’nın, ülkemizdeki ve dünyadaki hak ettiği konumuna ulaşacağını söyledi.
Vali Büyük eşi Emine Büyük ve kamu Kuruluşu temsilcileri ile birlikte Kozan ilçesinde incelemelerde bulundu.
İlk olarak ilçe merkezinde bulunan Kozan Kalesi’ni gezen Vali Mustafa Büyük’e, eşi, 6. Mekanize Piyade Tümen ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Satı Bahadır Köse, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Aytekin Şahin, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Sabri Beytorun, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy, Kozan Kaymakamı Avni Oral, Kozan Belediye Başkanı Musa Öztürk ile kamu kuruluşu temsilcileri eşlik etti.
Vali Büyük Kozan Kalesi’nin ardından Yaverin Konağı olarak bilinen Arıkan Konağı ve Hoşkadem Camii içerisinde incelemelerde bulundu.
Daha sonra beraberindekiler ile Anavarze Antik Kenti’nin bulunduğu Dilekkaya Köyü’ne geçen Vali Mustafa Büyük, köyde bekçi olarak görev yapmaktayken emekli olan 80 yaşındaki Hatun Dilci’yi evinde ziyaret etti.
Hatun Dilci, evinin bahçesinde bulunan 2 mozaik taban, bir lahit ve çok sayıdaki arkeolojik eserler hakkında Vali Büyük’e bilgi verdi.
Vali Büyük, bugüne kadar tarihi eserlerin korunması konusunda göstermiş olduğu üstün gayretlerinden dolayı Hatun Dilci’ye teşekkür etti.
Kozan gezisini Anavarza Antik Kenti ile noktalayan Vali Büyük, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleri doğrultusunda, kaleler ve ören yerlerinde başlatılan kazı ve restorasyon çalışmalarının hızla ilerlediği vurguladı. Büyük, “Bu kapsamda Kozan Anavarza Antik Kenti ile beraber, ilimizin sahip olduğu tüm tarihi mirasımızın en kısa sürede yerli ve yabancı turizm dostlarıyla buluşturma konusundaki azim ve kararlığımız, büyük bir coşkuyla devam etmektedir. Anavarza Antik Kenti’ni ayağa kaldırarak, dünyanın en önemli yerlerinden biri haline getirip, gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacağız. Restorasyon çalışmaları tamamlandığında burası Efes gibi çok önemli turizm merkezi olacak. Sadece Anavarza Antik Kenti değil, Magarsus Antik Kenti, Misis Antik Kenti, Tatarlı Höyüğü, Sirkeli Höyüğü ve İlimizde bulunan Kalelerde kazı, bakım ve restorasyon çalışmaları büyük bir titizlikle devam ediyor. Başta Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ömer Çelik’e ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. İlimizdeki tarihi ve kültürel restorasyon çalışmaları tamamlandığında Adana, ülkemizdeki ve dünyadaki hak ettiği konumuna ulaşacaktır” diye konuştu.