Ersan KÜÇÜKKURU/ÇANAKKALE, () - HOLLANDA'da yaşayan emekli bankacı Bülent Türker, 20 yılda bir araya getirdiği 250'den fazla objeyi, Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yıldönümü nedeniyle müze haline getirdiği iki katlı evinde sergilemeye başladı.
Çanakkale sevdalısı emekli banka müdürü 59 yaşındaki Bülent Türker, Hollanda'nın Rotterdam kentindeki 310 metrekarelik bahçeli evini müzeye dönüştürerek, Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılı dolayısıyla kapılarını açtı. Materyalleri sergilemek amacıyla destek girişimlerinde bulunmasına rağmen cevap alamayınca, müze için kendi evini kullandığını kaydeden emekli bankacı, adını ise 'Bülent Türker 100. Yıl Dostluk Müzesi' koydu. Çanakkale Savaşları'nda kullanılan Türk bayrağı, şehit olan Türk komutanının İngiltere'ye giden altın köstekli saati, Fransız ve İngiliz komutanlarının kullandığı dürbünler, kılıç ve süngüler ile tabancaların yanı sıra o günlerde çıkan Fransız dergileri ve gazetelerde savaşı anlatan makaleler gibi 250'den fazla objenin sergilendiği müze evin, bir Türk'ün kendi imkanlarıyla yurt dışında oluşturduğu ilk olma özelliğini taşıdığı belirtildi.
Bu işi Türkiye ve Çanakkale sevdası için yaptığını kaydeden Bülent Türker, "Gönül isterdi ki 6 aylık, 1 yıllık bir bina kiralayarak, Avrupa'daki 5 milyon Türk'e hitap edebilmek. Ama olmadı. Bu müzeyi tamamen kendi imkanlarım ile ne Hollanda ne de Türkiye'den bir lira destek almadan yaptım. Müzem dünyada bir Türk'ün yurt dışında kendi imkanları ile kurduğu ilk ve tek müze. İmkanlarım elverdiği sürece halkımıza hizmet edeceğim. Müzede şu an 250 parçaya yakın obje sergileniyor. Bir o kadar da yer olmadığı için depoda bekliyor" dedi.
YATAK ODASI, ATATÜRK ODASI OLDU
Türker, müstakil evinde yatak odasını ise Atatürk Odası olarak düzenlediğini belirtip, "Üç odasında Çanakkale Savaşları'na ait objelerin bulunduğu evimde yatak odasını ise Atatürk odası yaptım. Yatağın örtüsü ölçülere sadık kalınmak üzere Türkiye'de bir ayda özel ipekten yaptırıldı. Ayrıca Atatürk'ün birçok fotoğrafı ile aramızdan ayrıldığı güne ait gazete ve dergiler de bu odada yer buldu. Atatürk'ün savaş anında çekilen fotoğrafları, özel Osmanlıca nutuk, Atatürk'ün savaş sonrası giydiği ve birebir ölçülerle, madalyaları ile birlikte özel bir modacı tarafından hazırlanan elbisesi yine bu odada sergileniyor" diye konuştu.
Müze evine girişin ücretsiz olduğunu kaydeden Bülent Türker, Çanakkale Ruhu'nu yaşatmak için gelen ziyaretçilere imkanları ölçüsünde savaş zamanı askerlerin menüsünde yer alan kuru ekmek ve şekersiz üzüm hoşafını tahta kaşık ve tahta kaplarda ikram edeceğini söyledi. Ayrıca çocuklara İstiklal Marşı, Seyit Onbaşı ve Yozgatlı Kınalı Hasan posterlerini de armağan edeceğini belirten Türker, isteyenlere kendi yazdığı kitaplarını da imzalayacağını dile getirdi.
Türker 18 Mart Haftası'nda resmi açılışını yapacağı müzeye randevu sistemi ile ziyaretçilerin gelebileceğini belirterek, gün içerisinde 09.00-21.00 saatleri arasında müzenin ziyarete açık olacağını belirtti. Randevuların telefon veya sosyal medyadan iletişim yoluyla alınabileceğini kaydeden Türker, şu ana kadar beş Türk okulunun öğrencilerini getirmek için müracaatta bulunduğunu söyledi.

FOTOĞRAFLI