Sağlık Bakanlığı Sağlığı Geliştirme Genel Müdürlüğü, ‘Dünya Oral Sağlık Günü’ nedeniyle çocuklara ağız ve diş sağlığı hakkında eğitim verdi.
Ağız ve diş sağlığı ile genel sağlık arasındaki ilişkinin farkındalığını arttırmak ve ağız sağlığına ulaşmak amacıyla Sağlık Bakanlığı Sağlığı Geliştirme Genel Müdürlüğü, ‘Dünya Oral Sağlık Günü’ nedeniyle çocuklara ağız ve diş sağlığı hakkında eğitim verdi. SGGM Dairesi Başkanı Uzman Dt. Gül Ateş, 20 Mart’ın oral hastalıkların görülme sıklığını azaltmak adına farkındalığı arttırmak ve kişileri, aileleri, toplumları oral sağlığı dolayısıyla da sağlıklı bir yaşamı sağlamaya teşvik için fırsat olacağını belirterek, “Kreşte okul öncesi çocuklara çizgi film izlettik. Çizgi film karakterleri ile diş çürüklerinin nasıl olduğunu anlattık. Biz bu çağdaki çocukların doğru diş fırçalamasını beklemiyoruz ama amacımız bir alışkanlık kazandırmak. Biliyoruz ki çocuklar ilk 6 yaş karakterlerinin büyük bir kısmı şekilleniyor ve bu yaşta öğrendikleri alışkanlıkları daha sonraki hayatlarında devam ettirebiliyorlar” diye konuştu.
Ebeveynlere seslenen Ateş, “Çocuk rol model olarak anne ve babaları görüyor. Bizim anne babalara tavsiyemiz, günde iki kez özellikle yatmadan önce çocuklarını alacaklar, lavaboya götürecekler, ayna karşısında hem kendileri fırçalayacaklar hem de çocuklara fırçalatacaklar” dedi.
Ateş, konuşmasına şöyle devam etti:
“Çocuklarda ilk 6 ayda süren dişi anne ıslak bir tülbent yardımıyla süt verdikten sonra ıslak bezle silecek. İlk diş hekimi kontrolü de aslında dişin sürmesinden 6 ay sonra, bu da 1 yaşa denk geliyor. Burada amaç çocuğu yavaş yavaş diş hekimi ile tanıştırmak, onun korkulacak birisi olmadığını anlatmak. Çocuklara kesinlikle yaramazlık yaparsan seni dişçiye götürüm gibi yanlış mesajlarla çocukları tedirgin etmemek gerekiyor.”
Ateş, konuşmasının ardından çocuklara ağız ve diş sağlığını anlatan bir çizgi film izlettirdi ve doğru diş fırçalama eğitimi verdi.