Muş Belediyesi tarafından düzenlenen dengbej konseri ile Nevruz Bayramı kutlandı.
AK Partili Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, 3 dilde nevruz kutlama mesajı yayınlarken, aynı zaman halka açık dengbej konseri düzenledi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Metin Barlık ve yöresel dengbejlerin katıldığı konser, Muş Öğretmenevi konferans salonunda gerçekleştirildi. Programın açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Feyat Asya, Kürt Şair Faki-yi Tayran’ın (Feqîyê Teyran) şiirlerinden bir dörtlük okuyarak başladı. Asya, Denizli’de halka hitap eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, İstanbul’da bahar şenliklerine katılan Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ve Diyarbakır’da kutlanan nevruz programına katılan halka Muş’tan selam göndererek devam ettiği konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Yıllarca ‘Bu Yıl Nevruz Bayramı’nda kaç kişinin kanı dökülecek’ diyerek Nevruz bayramlarında hep korku yaşadık. Ama Allah’a şükürler olsun ki artık ülkemizin dört bir yanından barış nidaları yükseliyor. Bizler, yıllarca birlik ve beraberlik içerisinde yaşamış insanlar olarak artık gençlerimizin toprağa düşmesini istemiyoruz. Davamız kardeşlik davasıdır. Davamız Edirne’den Kars’a kadar yıllarca birlik içerisinde yaşamış insanların kardeşliğini pekiştirme davasıdır. Nevruzu Muş’ta kutlayıp, Türkiye’nin her yerine Muş’tan selam gönderiyoruz. Nevruz bize dirliği ifade eder. Çevremizdeki ülkelerde kardeş kavgası yaşanırken Türkiye’de birlik ve dirlik varsa, 12 yıldır bütün oyunlara rağmen milli iradeye sahip çıkan aziz milletimizindir. Biz bu dirliği korumaya kararlıyız.”
Türklerin ve Kürtlerin kardeş olduklarını hatırlatan Asya, “Türkler ve Kürtler ve bu toprakların halkları kardeştirler. Asıl nevruz ile kâinat yeniden canlanıyorsa, 12 yıldır Türkiye aslında bir nevruz yaşıyor. Diğer yaklaşım ise günlük olarak çözüm sürecine yaklaşmaktır. Biz öyle bir dünya hayal ediyoruz ki aynen nevruzda olduğu gibi insanlar yan yana omuz omuza olsunlar” diye konuştu.
Ülkemizin eşsiz bir coğrafya olduğunu belirten Asya, “Farklılıklarımız ve çeşitliliklerimiz, ülkemizin en büyük zenginlik kaynağıdır. Vatandaşlarımız etnik kökeni, dili, inancı ve siyasi görüşü ne olursa olsun bu milletin ayrılmaz ve eşit bir parçası olduğunun bilinciyle yarınlara güvenle yürüyecektir. Bu ülke hepimizindir. Birlik ve beraberliğimizden aldığımız güçle, hedeflerimizi yakalayacağımıza, herkesin bu konuda sorumlulukları doğrultusunda hareket edeceğine inancım tamdır. Barış ve huzur ortamını korumanın; kardeşliği, birlik ve beraberliğimizi güçlendirmenin ve bu yolda samimiyetle gayret göstermenin ülkemizin geleceği adına herkese düşen en önemli sorumluluk olduğunu bir kez daha hatırlatmakta fayda görüyorum. İşte Nevruz Bayramı, bu sarsılmaz gerçeği bizlere bir kez daha hatırlatmaktadır. Onun için bu anlamlı günü el ele, gönül gönüle vererek kutlayacak, birbirimize her zamankinden daha sıkı sarılacağız. Ben bu düşüncelerle başta aziz milletimiz olmak üzere müşterek kültür coğrafyamızda yaşayan tüm halkların Nevruz Bayramı’nı kutluyor nevruzun, barış ve esenliğe vesile olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
Muş Valisi Vedat Büyükersoy ise, “Nevruz bizlere aynı çınarın dalları, aynı cevherin damarları olduğumuzu hatırlatmaktadır. Farklı renklerin bir araya gelmesi, birçok çiçeğin bir arada bulunması, çok farklı ama aynı zamanda çok güzel bir ton oluşturur. İşte biz o farklı tonları, güzellikleri bir araya getiren, toplumun değişik kesimlerinden ama aynı duyguyu yaşayan bir millet olarak, her zaman bunun mutluluğunu yaşamaya devam edeceğiz. Bu farklılıklar bizi ayrıştıran değil, bizi zenginleştiren farlılıklardır. Bu sebepledir ki, bu anlamlı günü bütün milletimizle el ele, gönül gönüle vererek saygı ve hoşgörü çerçevesinde kutlayacağız. Baharın, güzel günlerin müjdecisi kabul edilen bu günün birlik, beraberlik ve toplumsal huzurumuzu artırmasına vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından ilk olarak yöresel dengbejler sahne aldı. Ardından Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Metin Barlık’ın seslendirdiği Kürtçe türkü ve uzun havalarla katılımcılar hem duygusal hem de coşku dolu anlar yaşadı. Konser gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam etti.