Geride kalan bir yılı ‘sancılı bir yıl’ olarak değerlendiren Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, yeni yılda belediyenin sorumluluklarının artacağına dikkat çekerek, bu bağlamda çalışmalara hız vereceklerini söyledi. Başkan Tokat, Yahudi Mezarlığı’nın kötü durumu için de çalışma başlatacaklarını kaydetti.
Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Belediye Başkan Yardımcıları Zeynep Mat, Faik Karagöz kahvaltılı toplantıda ilçedeki gazetecilerle bir araya geldi. 2014 yılında yaşananları değerlendiren ve milletvekilliği konusunda kesin ve net ifadelerle aday olmayacağını dile getiren Başkan Tokat, 2015 yılını seferberlik yılı olarak ilan etti.
Konuşmasına Büyükşehir Yasası’yla birlikte düşen belediye gelirlerine dikkat çeken Başkan Tokat; “İller Bankası payı dışında ilçe belediyelerinin dışa dokunur bir gelir payı kalmadı. Size ilk verdiğim 4.5 milyon rakamının içerisinde emlak vergisi, su geliri, ilan reklam geliri, mezbaha hasılatı, otopark geliri hepsi var. Şimdi ise onların hiçbirisi yok. Bizim şuanda dişe dokunur tek gelir kalemimiz elimizdeki gayrimenkullerin kiralarından elde edilecek gelirler, çevre temizlik vergisi bir de İller Bankası’ndan gelen pay var. Yani şuanda bizim en son gelen İller Bankası payımız 900 bin liraydı. Yani size 1.6 dediğimiz pay sizle görüştükten sonra 900’lere geriledi. Tabi bunun sıkıntılarını iktidar partisine mensup belediyelerde yaşıyorlar. Ama ilk başlangıç itibariyle İller Bankası’ndan kesinti yapılmaması bizim biraz en azından sıkılan boğazımızı gevşetir. Fakat yeterli değil, buna bir düzenleme getirilmesi gerekiyor ve bu konuda çalışıldığını biliyoruz. Ama biz sadece bu çalışmaları düşünmeden gayrimenkul satışları gibi yöntemlerle 2016 yılında elimizde kaynak bulunmasını sağlayacağız. Bu anlamda sistem olarak 20014’ten daha iyi bir yıl olacak. Asıl vurgulamak istediğim performans olarak bizim 2015 yılında üst düzeyde çalışmamızı gerektirecek bir yıl olacak.” diye konuştu.
2014’ün önemli projelerinden olan altyapı ve yağmur suyu çalışmalarında yüzde 70’leri aşan bir seviyeye gelindiğini söyleyen Tokat, çalışmaların doğası gereği bir takım sıkıntılar getirdiğine vurgu yaparak şunları kaydetti; “Altyapı tamamlandıkça Milas Belediyesinin üst yapıyla ilgili hemen yerine getirmesi gereken sorumluluklar söz konusu… Bu anlamda Milas Belediyesinin bütün yaşamı boyunca yaptığı yolu bu dönem yapmamız gerekiyor. Tabi burada bir usul bir yöntem belirlemek gerekiyor. Bir yıl içerisinde bütçemizin tamamını bu işe ayırsak belki yetmez!”
BAZI NOKTALARA YAMA YAPILACAK!
Üstyapı çalışmalarına geçilince çalışmaların iki yönlü yürütüleceğini belirten Tokat; “Kentimizin belirli bölgelerinde bir daha bozulmayacak bir kent tasarımıyla çalışacağız. Bazı bölgeler ise yama ile geçilecek. Yapılan tüm çalışmalar vatandaşımızın iyiliği için yapılan çalışmalar. Bu çalışmaların gelişi güzel yapılamaya çalışılması ilerisi için sıkıntılar yaratabilir. Bunun olmaması için vatandaşlarımızdan sabır bekliyoruz. Sadece bizlere güvensinler, biraz sabretsinler. Cumhuriyet Mahallesi’ndeki çalışmalar tamamlandı sayılır ve buradaki tablo sevindirici… Yağmurlu havalarda sokaklarda su birikmiyor. Yeni kaldırım döşenen yollara girince firma araçları, uyarılarda bulunduk. Hepsine tebligat yaptık. Bozulan alanları düzelttik. Ama dediğim gibi bazı yerleri yama ile geçmemiz gerekiyor. Çünkü tahribatın az olduğu yerlerde masrafı en aza indirici uygulamalar yapmamız gerekiyor. Biz vatandaşı tozdan, çamurdan, çukurdan bir kurtaralım. Tabir yerindeyse 2015 yılı bir seferberlik yılı olacak!” dedi.
TOKAT; “YAHUDİ MEZARLIĞI’NI DÜŞÜNDÜKÇE İÇİM SIZLIYOR”
Yahudi Mezarlığı’nın durumuyla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Tokat; “Yahudiler bizle beraber yaşamış aynı havayı koklamış hemşehrilerimizdir. Benim doktorum Yahudi’ydi. Milas’ta Yahudi Mahallesi diye bir yer var halen. Bunun yanında benim bazen yüreğim sızlıyor. Onlar giderken havranın anahtarını teslim etmişler bize. Burayı illaki kullanacaksanız bir eğitim kurumu yapın demişler. Şimdi biz havrayı yıkmışız yerine Halk Eğitimi binası dikmişiz. Şimdi bunlar çok üzücü şeyler.” dedi.
Yunanistan’ın Kos Adası’ndaki kültürel sahiplenmeye işaret eden Tokat; Kos’taki caminin de havranın da kilisenin de ayakta durduğunu belirterek, bu kültürel değerlere sahip çıkılmasının kültür turizmine çok büyük katkılar sağladığını söyledi.
“30 bin nüfuslu Kos şuan en az Bodrum kadar etkili bir turizm merkezi!” diyen Tokat, Yahudi Mezarlığı denince vicdanın sızladığını söyleyerek şunları ifade etti; “Buranın düzenlenmesi, oyun parkının oradan kaldırılması için gereken girişimleri başlatacağız. Daha öncede Yahudi cemiyeti ile bağlantıya geçtik. Bu bağlantının güçlendirilmesini, maddi bir katkı sağlamasalar bile bize danışmanlık yapmalarını istiyoruz. Çünkü burası bir tarihi mezarlık kafamıza göre düzenleme yapmak olmaz. Bu işlerden anlayan birilerinin danışmanlık yapması gerekiyor. Yahudi cemaatinin bu konuya ilgi göstermesini bekliyoruz. Dün müdürlerle bir toplantı gerçekleştirdik. Park Bahçeler Müdürümüz orada gereken ot temizliği, düzenlemeyi yapacak. O oyun parkı da kesinlikle kaldırılacak. Yine buradan çağrı yapıyorum Yahudi dostlarımıza, bize en azından bir danışmanlık yapsınlar. Hasat şenliğinde tanıştığımız David Bey’in bu konuda bizlere destek olacağını düşünüyorum.”
Toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tokat, yeni yıl dilekleriyle konuşmasına son verdi.