Mersin’in Mut ilçesinde akşamları hava sıcaklığının eksi 10 dereceye kadar düşmesine rağmen kayısı ve erik ağaçlarının çiçek açması üreticiyi tedirgin etti.
İlçede yüksek kesimlerde dondurucu soğuk ve kar yağışından dolayı hava sıcaklığı akşamları eksi 10 dereceye kadar düşerken, kayısı ve erik ağaçları 10 gün öncesinden çiçek açtı. Hava tahminlerine göre soğuk havanın devam etmesinden korkan çiftçiler, "Soğuklar bu şekilde devam ederse çiçekleri don yok etme tehlikesiyle karşı karşıyayız" dediler. Kayısıların 10 gün önceden çiçek açmasından tedirgin olduklarını söyleyen üretici Hüsamettin Ata, “Kayısıların daha çiçek açma zamanı vardı. Şubat’ın 10’unda çiçek açmaya başladı. O tarihte havalar iyiydi ama şimdi havalar çok soğudu. Hava sıcaklığı eksi 15 dereceye kadar düştü. Etrafımızdaki yüksek kesimlere kar yağdı. Kayısı ve erikler erken çiçek açtı. Dondurucu soğukların olmasından dolayı da şuan tedirginiz. Aslında kayısılar Şubat’ın 20 ila 25‘inde çiçek açması lazımdı ama bu sene 10 gün önceden çiçek açtı. Ne olacağını bilemiyoruz, tedirginiz" dedi.
Çiftçilere uyarıda bulunan Mut İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü O. Levent Abaş, “İlçemizde son günlerde hava sıcaklıklarının sıfırın altında 10 dereceye kadar düşmesinden dolayı kayısı yetiştiricilerimiz erkenci çeşitlerde özelikle tomurcuk ve çiçek başlangıcı olduğundan bir mağduriyet yaşamakla karşı karşıya kalmışlardır. Özellikle erkenci çeşitleri olan Ninfa ve Thyrıntına gibi çeşitlerini tarım sigortası yaptırmış olan çiftecilerimizin bir an önce çiçeklenme başladığı için TARSİM’le bağlantıya geçip gerekli zarar tespitlerini yaptırmalarını söylüyorum” diye konuştu.