Mesut MADAN/BURDUR, () - BURDUR'da Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde üretilen lavantanın yağı ve suyu, odun ateşi kullanılarak elde ediliyor.
Lisinia Doğa Proje alanına 200 dekarlık alanda 2 yıl önce ekilen lavanta bitkisinin hasadı, Burdur Valisi Hasan Kürklü'nün de katıldığı programla yapıldı. Vali Kürklü, lavantanın su istemeyen, pek çok faydası olan bir bitki olduğunu söyledi. Burdur'un bulunduğu coğrafyanın 'göller diyarı' olduğunu kaydeden Vali Kürklü, ancak son yıllarda göllerin çekilmeye başladığını ve su ihtiyacının arttığını söyledi. Bu nedenle su istemeyen bitkilerin ekimine yönelinmesi gerektiğini anlatan Vali Kürklü, "Lavanta su istemeyen bir bitki. Hem göllerimizin kurumaması, hem de su tasarrufunun sağlanması, görsellik noktasında çok güzel bir bitki" dedi. Vali Kürklü, gelecek yıl lavanta toplama turları düzenleyerek turizm hareketliliği sağlayacaklarını kaydetti.
200 KİLO LAVANTA YAĞI
Veteriner hekim Öztürk Sarıca ise 200 dekarlık alanda ekim yaptıklarını, yaklaşık 30 ton yaş lavanta hasadı yapacaklarını, bundan da 200 kilo lavanta yağı, 3 ton lavanta suyu elde edileceğini söyledi. Lavanta serisi ürünleri Burdur'a kazandırmayı amaçladıklarını dile getiren Sarıca, "Elde edilecek üründen lavanta keseleri, yastıkları, kolonyaları, suyu ve sabunları üreterek satışa sunacağız. Pazar sıkıntısı olmayan bir ürün ve iç pazarda tamamen tükeniyor" diye konuştu.
ODUN ATEŞİNDE LAVANTA YAĞI
Projedeki hedeflerinin su tüketmeden yetişen lavanta gibi aromatik bitkileri Göller Yöresi havzasına kazandırmak olduğunu aktaran Öztürk Sarıca, lavanta yağı ve suyunu ise odun ateşinde elde ettiklerini söyledi. Ekonomik değeri yüksek olan lavanta yağının çeşitli teknolojiler kullanılarak çıkarıldığını belirten Sarıca, "Lisinia'da odun ateşinde lavanta yağı ve suyu çıkarıyoruz. Özellikle Uzakdoğu'dan gelenler bunu talep ediyor. Odun ateşinin ısıttığı kazanlarda kaynama sırasında lavantadan buharlaşan uçucu yağ asitleri ile diğer içerikler yoğunlaştırılarak bitkinin suyu ve yağı ayrıştırılıyor" diye konuştu. Lavantanın 40'a yakın özel kimyasal içerdiğini belirten Sarıca, lavanta yastıklarının uyku problemi çekenlerde faydalı olduğunu söyledi.
Programda, Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavileri tamamlanan 3 şahin de Vali Hasan Kürklü ve merkezdeki yabancı gönüllüler tarafından doğaya bırakıldı.

FOTOĞRAFLI