Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kültürel mirası korumak amacıyla Mezopotamya halkları tarafından binlerce yıldır 13 Ocak gecesi yılın başlangıcı olarak kutlanan “Sere Saleyi” kutladı.
Kürtler tarafından binlerce yıldan beri 13 Ocak tarihi yeni yıl başlangıcı olarak kutlanıyor. Kürtlerin asırlardan beri kutladıkları bu güneş takvimi Mezopotamya halklarından Sümerler ve Babiller’e kadar uzanıyor. Takvim daha sora Büyük İskender’in ardılları olan Selevkuslar kullanır. Selevkuslardan Sezar’ın isteğiyle Romalılara, buradan da Hristiyanlara geçmiştir. Mezopotamya halkları binlerce yıldır bu takvime göre 13 Ocak tarihini yeni yılın başlangıcı olan ’Sere Sale’ olarak kutluyor.
Sere Sale kutlamalarında kadın kılığına giren bir erkek ve erkek kılığında bir kadın ile kalike ser sle (Yılbaşı dedesi) rolünde davul zurna eşliğinde kapılar dolaşılır, gidilen evlerde maniler söylenerek, skeçler oynanır, halaylar çekilir. Ev sahipleri de sere sale ekibine evde bulunan şeker, bulgur, kuruyemiş, pestil gibi gönlünden ne koparsa hediye olarak verir.
Giderek azalan bu kültürel mirasın korunması ve yaşatılması için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı, Diyarbakır Kent Müzesi, Dicle Fırat Kültür ve Sanat Derneği ve Lalebey Eşit Özgür Yurttaş Derneği ile birlikte Suriçi bölgesinde etkinlik düzenledi. Cemilpaşa Konağı’nda toplanan Sur Belediyesi Eşbaşkanı Fatma Şık Barut, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanı Muharrem Cebe, Kültür ve Turizm Müdürü Cevahir Sadak, Dicle Fırat Kültür ve Sanat Merkezi oyuncularıyla birlikte Alipaşa ve Lalebey Mahalleleri’nin sokaklarında davul zurna eşliğinde “Ser sale we piroz be” (Yılbaşınız kutlu olsun) diyerek dolaştı.
Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanı Muharrem Cebe, binlerce yıldan beri Mezopotamya topraklarında bu kutlamanın yapıldığını anımsatarak, bulundukları Cemilpaşa Konağı’nın da geçmişte bu yılbaşı kutlamalarına tanık olduğunu belirtti. Cebe, bu geleneksel kültürü koruyup yaşatacaklarını kaydederek, “Umut ediyoruz ki bu geleneksel kültür tıpkı Nevruz bayramı gibi halkımız tarafından sahiplenilerek, kutlanmaya devam eder” dedi.