Eskişehir’de Yunus Emre Uluslararası Öğrenci Derneğinin öncülüğünde düzenlenen ’8’inci Uluslararası Gençlik Buluşması’nın açılışı yapıldı.
‘Dünyanın Rengi Türkiye’nin Misafiri’ sloganıyla açılışı yapılan etkinlikte dünyanın birçok ülkesinden Eskişehir’e gelen öğrenciler, kültürel farklılıklarını tanıtarak, barışa, dostluğa ve eğitime vurgu yaptı. Misafir öğrenciler Valilik Meydanı’nda kurulan çadırlarda, yöresel lezzetler, kıyafetler, takılar ve yerel kıyafetlerini ziyaretçilere sundu. 38 faklı ülkeden birçok öğrencinin bir araya geldiği etkinlikte, yapılan dans gösterileri ve söylenen şarkılarla renkli görüntüler oluştu.
8’inci Uluslararası Gençlik Buluşması açılışında konuşma yapan Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, etkinliğin Eskişehir’de, Valilik önünde gerçekleştirildiği için teşekkür ettiğini belirtti. Vali Tuna, “Hepimizin bildiği gibi Anadolu toprakları insanlık alemi için medeniyetlerin beşiği olması hasebiyle çok önemli topraklardır. Bizim üç kıtaya yayılmış gönül medeniyetimizin tabi ki yüklendiği misyonla, inancından gelen kendi değerleriyle insanlık için adalete, barışa, iyiliğe hayra kendini adamış ve hep insanların huzuru için, rahatı için desteklemiş bunu kendine misyon edinmiş bir medeniyettir. Bugün o medeniyetteki baki kalan bugün belki birçok bağımsız devlet var. Bugün geldiğimiz noktada da tabi ki dünyanın yaşadığı 21’inci yüzyılda yaşanan çok büyük acılar var, kederler var. Onların neticesinde bugün geldiğimiz noktada yine bir toparlanma, bir araya gelme ve bu toprakların kendine insanları çekmesi ve bir cazibesi var bunu çok net bir şekilde görebiliyoruz” şeklinde konuştu.
Vali Tuna ayrıca, her sene artan bir oranda uluslararası ülkelerden öğrencileri misafir ettiklerini söyleyerek şöyle devam etti:
“Şuanda 80 bin civarında yanlış bilmiyorsam herhalde önümüzdeki yıl belki 200 bin ve daha sonrasında çok daha fazla rakamlar hedefleniyor. Tüm dünyada 5 milyon civarında olan uluslararası öğrencinin tabi ki gittikçe artan bir kısmını ülkemizde inşallah misafir etmeye bundan sonraki yıllarda da devam edeceğiz . Onlar bizim kültür elçilerimiz, gönül elçilerimiz olacak. Burada bu vesileyle de onların renklerini de görme tanıma, onları biraz daha yakından tanıma imkanı bulacağız bu organizasyon vesilesiyle.”
Ardından konuşan AK Parti Milletvekili Salih Koca, onlarca ülkenin bayrağının dalgalanmış olmasını görmekten memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Koca, “2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti olurken bunu söylemiştik. ’Örflerimiz, adetlerimiz, gelenek ve göreneklerimiz Eskişehir’de yaşayacak’ demiştik. Bugün bu güzel organizasyonun bir devamını da görüyor, yine onlarca ülkede birçok öğrencimizin katılımlarıyla birlikte örf ve adetlerimizi, gelenek ve göreneklerimizi hep birlikte burada yaşatıyoruz. Bizim sizlerden özellikle ricamız şu; Ülkelerinize döndüğünüzde bizleri unutmayın, ülkelerinize döndüğünüzde Türkiye’de görmüş olduğunuz tüm kardeşlerinizle irtibatlarınızı kesmeyin, kardeşliğiniz bir ömür boyu, dostluğunuz muhabbetinizin bir ömür boyu sürmesini temenni ediyoruz” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından öğrencilerin hazırladığı stantlar gezilirken, 8’inci Uluslararası Gençlik Buluşması’nın, yapılacak etkinliklerle gün boyu devam edeceği öğrenildi.