Suluova Belediye Başkanı Fatih Üçok, ilçede Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile işbirliği yaparak besi çiftlikleri oluşturmayı planladıklarını söyledi.
Ekonominin maden işletmeleri ve tarımın yanı sıra ağırlıklı olarak hayvancılığa dayandığı Amasya’nın Suluova ilçesinde TOKİ destekli besi çiftlikleri oluşturmak amacıyla bir süre önce Ankara’da temaslarda bulunduklarını belirten Belediye Başkanı Fatih Üçok, “Bu çiftlikler aynı konutta olduğu gibi uzun vadeli, taksitlerle, yani kira öder gibi besi çiftliklerini üreticiler ödeyebilecek. Bununla ilgili bin 500 dönümlük bir arazide çalışma yapılıyor. TOKİ bizim bu projemize sıcak bakıyor. Daha önce kendisi yapmış. Biz onu geliştirmek istiyoruz” dedi.
Çiftliğin içerisinde biyogaz tesisi oluşturmayı da planladıklarını anlatan Başkan Üçok, “50 baştan 150-200 başlığa kadar talep toplayacağız. Kim kaç başlık ahır istiyor ona göre ahırları yapacağız. Biz inanıyoruz ki şehir içerisinde kalmış yıkık, dökük, virane şeklindeki ahırların kendiliğinden teşvikle oraya gideceğine inanıyoruz” diye konuştu.
Bir restoranda düzenlenen programda gazetecilere yaptığı açıklamada besi organize sanayi bölgesi de bulunan ilçe içindeki küçük ahırları tamamen kapatmak gibi bir düşünceleri olmadığını vurgulayan Fatih Üçok, “Böyle bir düşüncemiz yok. Çünkü Suluova’da bu potansiyeli büyütmek istiyoruz. ‘Ahırsal dönüşüm’ diye nitelendirdiğimiz seçim çalışmalarında da ısrarla vurguladığımız bir şey var. Suluova’daki mevcut çevre yolu ile tren yolu arasında kalmış ahırları ve ahır atıklarını merkezi sistemle veya vidanjörlerle biyogaz tesisine taşımak istiyoruz” şeklinde konuştu.
Almanya ve Hollanda’da projenin uygulandığı tesisleri incelediklerini, Suluova’nın coğrafi yapısı kanal sistemiyle biyogaz tesisi yapılacak alana taşımaya uygun olduğunu ayrıca ahır atıklarının Tersakan Çayı’na aktarıldığı ya da ahırların kenarlarına biriktirildiği için koku oluştuğunu vurgulayan Üçok, “Eğer gerçekleştirebilirsek bu proje Suluova’daki koku sorununu çözecek” ifadelerini kullandı.