Yükseköğretim Kurulu (YÖK), doçentlik sınavı başvurularının elektronik ortamdan alınacağını açıkladı.
YÖK’den yapılan açıklamada, YÖK tarafından kabul edilen yeni yönetmelikle, gerekli altyapı oluşturulduktan sonra bütün adayların doçentlik sınav başvurularının eserlerle birlikte elektronik ortamdan yapacağı vurgulanarak, "Adaylar eserlerini başvuru sırasında elektronik ortamda sisteme yükleyecek, eserler jüri üyelerine elektronik ortamda gönderilecek, elektronik imzası olan öğretim üyeleri jüri raporlarını elektronik imza ile onaylayacaklardır. Böylece eser değerlendirme süreçlerinde hızlılık sağlanacak, postalama işlemleri ve maliyetleri ortadan kalkacaktır.
Oluşturulan jürinin asıl ve yedek üyelerine, mensubu bulundukları üniversite rektörlüğü aracılığı ile bildirim yapılarak, tüm jüri üyelerinin raporları Üniversitelerarası Kurula ulaşıncaya kadar üyelerin isimleri ve raporları adaya bildirilmeyecek"denildi.
DOÇENTLİK SINAVINDA “ELEKTRONİK JÜRİ BELİRLEME SİSTEMİ”
Doçentlik sınavı jürilerinin alt komisyonlar tarafından, jüri üyesi olma kriterlerini taşıyan ilgili bilim alanlarındaki profesörler arasından manuel olarak seçildiği hatırlatılarak şöyle denildi:
"Kabul edilen yeni Doçentlik sınavı yönetmeliği ile jüri heyetini belirleyen alt komisyonlar kaldırılmış, “Elektronik Jüri Belirleme Sistemi” getirilerek doçent adaylarının sınavı için bilgisayar programıyla jüri belirlenmesi uygulamasına kısa süre içerisinde geçilecektir.
Geliştirilen bilgisayar programı sayesinde başvurusunun eksiksiz olduğu ve gerekli şekil şartları taşıdığı tespit edilen adayların her biri için, YÖKSİS veri tabanında bulunan profesörler arasında ilgili bilim alanda, jüri üyesi olma kriterlerini taşıyan 5 asıl 2 yedek üyeden oluşan jüri heyetini bilgisayar otomatik seçecektir.
Doçentlik sınav jürisini oluşturan asıl ve yedek üyeler, adayın akademik çalışmalarının her birini değerlendirerek hazırladıkları ayrıntılı ve gerekçeli kişisel raporlarını Üniversitelerarası Kurula elektronik imzayla gönderecek."