KASTAMONU (AA) - KADİR YILDIRIM - Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde, Risale-i Nur Külliyatı'nın teksir makinesiyle ilk kez basımının gerçekleştirildiği binanın Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle restore edileceği bildirildi.

Barla Platformu Başkanı Said Yüce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İnebolu ilçesinde 132 yıl önce yapılan tarihi binayı satın aldıklarını söyledi.

Üç katlı binanın restorasyonu için hazırlanan projenin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandığını bildiren Yüce, "Binanın restorasyonu Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kastamonu Belediyesi’nin destekleriyle gerçekleştirilecek. Restorasyon çalışmalarını inşallah 1-1,5 yıl içerisinde tamamlarız" diye konuştu.

Yüce,  yasaklı yıllarda Risale-i Nur Külliyatı'nın teksir makinesiyle ilk kez bu binada basılarak çoğaltıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"İnebolu ilçemiz, nurun ikinci önemli merkezidir. Bütün İnebolu kahramanları çok ciddi ve önemli hizmetlerde bulunmuşlar. Özellikle 1930’lu yılların sonlarından 1970'li yıllara kadar bu ev çok önemli hizmetlere merkezlik etmiş. Burada teksir makinesiyle Risale-i Nur çoğaltılmış. Bir Isparta'da, bir de İnebolu'da hem elle yazılmış, hem teksirle çoğaltılmış. Bütün Anadolu'ya, hatta dünyaya buradan Risale-i Nur gönderilmiş. Onun için Risale-i Nur'un tarihinde İnebolu çok önemli bir merkez. Bu evi Allah'ın izniyle geçen sene satın aldık. Risale-i Nur ile ilgili bir vakfın üzerine olmak kaydıyla inşallah kıyamete kadar bu evin hizmetlerinin yaşaması, yaşatılması düşüncesindeyiz. Bunun için projeleri tamamlandı."

- "Binanın giriş katı müze olacak"

Camikebir Mahallesi Mehmet Sabri Caddesi üzerinde bulunan 3 katlı binanın kullanımıyla ilgili de bilgi veren Yüce, "Giriş katında büyük bir müze düşünüyoruz. İnebolu ve Kastamonu kahramanları, Bediüzzaman’ın buradaki çok kıymetli talebeleri, onların hayatları, Türkçe, Arapça, İngilizce olarak giriş katında yer alacak. Üst katında bir ders salonu, daha da üstünde misafirhane, hem hanımların, hem erkeklerin ayrıca girip içinde istirahat edebilecekleri, gezecekleri mekanlar yapılacak inşallah" ifadesini kullandı.

Yüce, restorasyon çalışmalarına hava şartlarının düzelmesinden sonra başlayacaklarını kaydetti.