Hatay Vali Vekili Fehmi Sinan Niyazi, ülkemizde ki sağlık hizmetlerinin son yıllarda baş döndürücü bir hızla arttığını belirterek, bunu kimsenin inkar edemeyeceğini söyledi.
Hatay Kültür Merkezinde Trafik ve İlkyardım Haftası kapsamında düzenlenen etkinliğe Sağlık Hizmetlerinden sorumlu Vali Yardımcısı Fehmi Sinan Niyazi, MKÜ Rektörü Prof.Dr. Hasan Kaya, İl Sağlık Müdürü Sebahattin Yılmaz, Halk Sağlığı İl Müdürü Ümit Mutlu Tiryaki, MKÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç.Dr.Yunus Dğramacı ve davetliler katıldı.
Ambulans Servisi Başhekimi Dr.Hüseyin Bayramoğlu’nun sunumu ile başlayan etkinlikte konuşan Vali Vekili Fehmi Sinan Niyazi, ülkemizde ki sağlık hizmetlerinin son yıllarda baş döndürücü bir biçimde sıçradığını belirterek, “Bunu kimse inkar edemez“ dedi.
Sağlık hizmetlerinde büyük bir sıçrama yaşanmasına rağmen yapılanların yeterli olmayacağının da altını çizen Niyazi, “Bu alanda sürekli çalışarak, daha ileriyi, daha güzelini, daha az kaynak kullanarak daha olumlu sonuçlar elde edilmeli ve çalışmalar artarak devam etmeli. Hatay’da sağlık hizmetlerini yürüten arkadaşlarımızda bu hedefler doğrultusunda hareket etmekte ve eksiksiz bir hizmet ortaya koymak için mücadele veriyorlar” diye konuştu.
İl Sağlık Müdürü Sebahattin Yılmaz’da yaptığı konuşmada sağlığın, bir insanın en temel ihtiyacı olduğunu belirterek, “Sağlık hizmetleri içerisinde en kritik ve en zor hizmet birimlerinden birisi de acil sağlık hizmetidir. Hasta veya yaralı bir insan yardıma en çok ihtiyacı olan kişidir. Bu da en doğru sağlık müdahalesini ve hızı ifade etmektedir. Zaman zaman hatalı girişimler, yanlış bilgilendirmeler olsa da acil durumda sağlık ekiplerimiz yardıma koşmaktadır" dedi.
Hatay’da 2001 yılında 3 ambulans ile başlanan 112 acil sağlık hizmetlerinin bugün 38 ekip, 56 ambulans ile verildiğini belirten Yılmaz şöyle devam etti:
“Hizmet sunumundaki gelişmeler doğal olarak vaka sayısını da arttırmaktadır. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın düsturu ile daha ileri ve daha da gelişmiş sağlık hizmeti verilmesi gayretimiz sürekli devam etmektedir. Bu kapsamda Kameralı ambulans, çağrı operatör sistemi, kapalı kameralı otopark düzenlemeleri ilimizde önümüzdeki dönemde başlıca düzenlemelerin başında gelmektedir. 112 Komuta Kontrol Merkezi aracılığıyla yapılan görevlendirmeler 112 çağrıları ve yardım taleplerini 10 bin çağrı içerisinden süzmekte en yakın ve en doğru noktadaki ekiplerimize yönlendirmektedir. Rakamsal olarak ilimizde kırsal 30 dakika ve kentsel 10 dakika olmak üzere yüzde 90 üzerinde vakalara ulaşım sağlanmaktadır. Hasta ve yaralıya müdahale edilmesiyle başlayan süreç sağlık ekipleri koordinasyonu ile hekimlerin tedavi ihtiyacının belirlenmesi süreci ile bir düzen içerisinde yürütülmektedir.”
Yapılan konuşmaların ardından Acil sağlık hizmetlerinde görev yapan personelin çocukları 112 ve acil yardım gösterisi yaptılar. Çocuklar daha sonra etkinliğe katılan protokol üyelerine birer çiçek sundular. Çocukların gösterisi büyük beğeni toplarken, törende Trafik ve İlk Yardım Haftası dolayısı ile yapılan ambulans Rallisinde birinci olan Samandağ 2 Nolu istasyon ekibine Vali Yardımcısı Fehmi Sinan Niyazi, ikinci olan Kırıkhan 1 Nolu İstasyon ekibine MKÜ Rektörü Prof.Dr. Hasan Kaya tarafından üçüncü olan Payas 1 Nolu İstasyon ekibine de kupa ve madalyaları verildi.