Nurettin ARKAN/YALVAÇ (Isparta), () - ISPARTA'nın Yalvaç İlçesi'nde 2013 yılında belediyenin yol açma çalışmaları sırasında bulunan Geç Roma ve Bizans dönemine ait olduğu tahmin edilen iskeletler, incelenmek üzere Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'ne (MAKÜ) gönderildi.
Yalvaç kent merkezinde yer alan Zafer Mahallesi'nde belediyenin 2013 yılı Haziran ayında yaptığı yol çalışması sırasında insan iskeletleri bulundu. Alana yayılmış haldeki iskeletlerin çıkarılması için Yalvaç Müze Müdürlüğü ile irtibata geçildi. Konu Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bildirilerek kazı çalışması başlatıldı. Yaklaşık 3 ay süren çalışmalar sonucu çıkarılan iskeletler korumaya alındı. Geç Roma ve Bizans döneminde yaşamış 50 insana ait olduğu tahmin edilen iskeletler, incelenmek üzere Burdur MAKÜ Antropoloji Bölümü'ne gönderildi.
60 KUTUDA TESLİM EDİLDİ
Yalvaç Müze Müdürü Özgür Çomak, SİT alanı dışında bulunan mezarların Geç Roma ve Bizans dönemine ait olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Bakanlıktan gerekli izinler alınarak kurtarma çalışmasıyla ortaya çıkarılan iskeletlerin yine bakanlık oluruyla incelenmek üzere MAKÜ'ye gönderildiğini kaydeden Özgür Çomak, "2013 ve 2014 yıllarında Roma ve Bizans dönemi mezar kazılarında bulunan iskeletler muhtelif boyutlarda 60 kutu içerisinde paketlenerek, gerekli güvenlik tedbirleri alınarak teslim edildi" dedi.
YALVAÇ TARİHİNE IŞIK TUTACAK
MAKÜ'de yapılacak inceleme sonucu iskeletlerin hangi yüzyıla ait olduğu, ölenlerin cinsiyeti, neden öldükleri ve yaşları gibi önemli ipuçları elde edilecek. Bu bilgiler, Pisidia Antiokheia Antik Kenti'nin yanı sıra, birçok tarihi kalıntının yer aldığı düşünülen Yalvaç'ın tarihine ışık tutacak.

FOTOĞRAFLI