Tarihi evleri, hanları ve hamamları ile ünlü Dünya Miras Şehri Listesinde bulunan Safranbolu’da Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu (TTOK) tarafından satın alınan 5 tairhi konağın restorasyon çalışmaları sürüyor.
Safranbolu Beybağı Sokak’ta Turing’e ait Asmazlar Konağının alt kısmında yer alan 5 tarihi konak Dünya Mühendislik tarafından aslına uygun olarak yeniden restore ediliyor. Restorasyon çalışmalarının bu yıl sonunda tamamlanması ile birlikte 5 tarihi konak Safranbolu Turizminde hizmet verecek.
Restorasyon çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan Dünya Mühendislik Şirket Müdürü Gökhan Sabır, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu tarafından ihalesi yapılan 5 tarihi konağın aslına uygun olarak restore ettiklerini söyleyerek, “5 tarihi konağın bu yıl sonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz. Restorasyon çalışmalarımız tamamlandığında 33 yatak kapasiteli 5 konağımız geleceğe aktarılmak üzere Safranbolu turizmine kazandırmış olacağız. 8 teknik ekip olmak üzere 26 kişi tarafından devam eden çalışmalarımız özverili ve hızlı bir şekilde sürüyor. Yaptığımı işte her aşamada farklı bir yenilik ve imalatla karşılaşıyoruz. Bunları fotoğraflayarak kayıt altına alıp, aslına uygun bir şekilde günümüze kazandırmaya gayret ediyoruz. Safranbolu mimarisinde ince bir ustalık eseri var. Konakların, cepheler, duruşları, içeride yapılan işlerin hassasiyetinde ecdadımız çok ince bir çalışma yapmış. Bütün konaklarda ince hesaplar yapılmış ve mühendislik harikası. Karkas yapıları ve ince işlerle, kullanılan doğal malzeme ile mükemmel bir yaşam alanı inşaat edilmiş. Bizde buna uygun, dokusunu bozmadan bu eserleri gelecek kuşaklara aktarmaya çalışıyoruz. Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu tarafından restorasyonu yapılan bu tarihi konaklarımızın tamamlanması ile birlikte Beybağı sokağı turistlerin ilgi odağı haline gelecek. Gerek evleri gerekse Arnavut taşlı yolları ve eski zamanda kullanılan Fener aydınlatmalarıyla Beybağı sokağı eski günleri kavuşacak” dedi.