Tokat Kalesi’nden Pervane Hamamı’na indiği tahmin edilen gizli geçidin açılması için başlatılan kazı çalışmaları zor şartlarda devam ediyor. Ceylan yolu olarak bilinen gizli geçide dik bir açı ile yaklaşık 30-40 merdiven indikten sonra giren işçiler kazma ve kürekle çıkardıkları malzemeyi vagonlara yüklüyor. Toprak ve kaya parçalarının yüklü olduğu vagon ise maden ocaklarına kullanılan raylı sisteme bağlı olan halat yardımı ile dışarı çıkarılıyor. Güllelerin yanı sıra çıkarılan tonlarca toprak ve kaya parçaları kaledeki düz alana taşınıyor. Kazıda çıkarılan kayaların ise restorasyon çalışmalarında kullanılması planlanıyor. 

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz, kalede kazı çalışması yapan ekibin 45 derecelik bir açı ile derine inen tünelde çalışma yaptığını söyledi. Geçidin çok önceki yıllarda tehlike oluşturmaması için kapatılmış olduğunu düşündüklerini ifade eden Akyüz, “Tarihi geçidin tekrar Tokat turizmine kazandırmak istiyoruz. Açılacak olan geçitten şehre nostaljik bir çıkış yolu temin etmek için çaba sarf ediyoruz. Bizlerde çalışmaların sonucunda ne çıkacağından heyecanlıyız” dedi.

Akyüz, Timur’un dahi ele geçiremediği sarp kayalıklar üzerine savunma amaçlı yapılan Tokat Kalesi’ndeki gizli geçidin o dönemlerde insanların iaşe ve su ihtiyaçlarını sağlamak için yapılmış olduğunu sözlerine ekledi.

Öte yandan geçen yıl yapılan restorasyon çalışmalarında 1431-76 yılları arasında yaşayan Eflak Beyliği Prensi Kont Dracula’nın esir tutulduğu tahmin edilen zindanlar gün ışığına çıkarılmıştı.