Diyarbakır'ın Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağını bahane eden HDP'li grupların kışkırtmaya yönelik çıkardıkları sokak olaylarına polis tarafından yapılan müdahaleden sonra terör örgütü PKK militanları caddelerde ateş yaktı. Civar evlerde balkonlara çıkan halk ise caddelerde olay çıkaran teröristlere tepki gösterdi.
“PKK ile Devleti baş başa bırakıyoruz”

Bütün tehditlere rağmen evini terk eden Sur esnafından üç çocuk babası Halil İbrahim K, “Evlerimizi terk etmiyoruz, PKK’yla devleti baş başa bırakıyoruz” ifadelerini kullandı.
Şehrin ileri gelen ailelerinden ve geçmiş yıllarda muhtarlık yapmış olan Feyzullah T. ise, olan biteni şu sözlerle dile getirdi:
“Bize serhildan diyorlar, ne başkaldıracakmışız biz. Biz toprağımızı terk etmiyoruz, buraya bir hastalık bulaştı say, doktor tedavi etsin diye müsaade ediyoruz. Düşman işgalinde olsak kalalım savaşalım ve kimin eli silah tutuyorsa hepimiz savunalım. Ama biz diyoruz ki, Allah rızası için temizlesinler burayı, biz aradan çekiliyoruz.”
“Diyarbakır da vatanım İstanbul da”

Sur ilçesini terk eden, adını vermek istemeyen bir vatandaş da, şunları ifade etti:
“Ben göç etmiyorum. Diyarbakır da benim vatanım İstanbul da Urfa da. Ama buraya gelip memleketi yakanlar nereden göç etmişler onu sormak lazım. Sana yemin olsun bazıları örgüt bile değil. İstanbul’da barınamayan başka örgütçüler gelmiş burada olay yapıyor. Ben sordum birine, kimsin oğlum sen dedim, ne Kürtçe biliyor ne kaçtığı sokağın nereye çıktığını. Kimdir bu adamlar, biz bilmiyoruz.”
PKK terör örgütüyle mücadelede ön saflarda olan üst düzey bir emniyet yetkilisi, “Halk evlerini terk ediyorsa biz sizin kirli faaliyetlerinize alet olmuyoruz demek istiyor. Bizim mücadele gücümüzün sırrı, halkın bu tavrı işte. Teröristler çevrime girdiğinde telsiz kestirmelerini alıyoruz. Siz de dinlediniz edinilen kayıtları, halkı tehdit ediyorlar, cezası bellidir diyorlar; ama serserilerden başkasını alamadılar arkalarına” ifadelerini kullandı.
Bir yılda Van’ı baştan sona yapan devletin Sur ilçesini 6 ayda yapabileceğini belirten Hüseyin T. “Devlet burayı temizlesin, ben geri gelirim, inanıyorum devlet benim zararımı da karşılar” dedi.
PKK köşeye sıkıştı

Devletin istihbarat faaliyetleri ve tahkikatlarının sonuç vermesinin ardından havaların da soğumasıyla PKK’nın hareket kabiliyetinin zayıfladığını dile getiren üst düzey bir yetkili, “Artık mağaralarda kalamazlar; çünkü İHA’ların tespit gücü yüksek ve isabet kabiliyetini arttıran yüksek teknoloji kullanıyoruz. Yürüyüş kapasiteleri düştü, araçla hareket etmeleri riskli, ya dağda mağaraya sığınacaklar ya da dışarıya çıkacaklardı. Yüksek teknoloji, PKK’yı köşeye sıkıştırdı, artık mağaralarda da kalamıyorlar. Mecburen evlere saklandılar. Halkın arasına karışacaklardı; ama halk hepsine arkasını döndü” ifadelerini kullandı.

Ülke Haber