Şehitler Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 100. yıl dönümü Erzurum’da düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
Kars Kapı Şehitliği’nde düzenlenen törene, Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Şeref Öngay, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, askeri erkan, şehit aileleri, gaziler ve öğrenciler katıldı. Anıta çelenk konulmasıyla başlayan tören, saygı atışı ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Daha sonra şehit mezarlarına karanfiller bırakıldı.
Şehitler Günü ve 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100. yıldönümü dolayısıyla, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, eşiyle birlikte, Polat Otel’de şehit yakınlarının dertlerini dinledi ve şehit aileleriyle birlikte yemek yediler. Yemekte bir konuşma yapan Başkan Sekmen, şehitliğin önemine vurgu yaparak, "Bizim medeniyet anlayışımızda, şehitliğin ne kadar önemli olduğunu hepimiz iyi biliriz. Bunun için, şehit yakınlarımız asla üzülmesinler. Tabi ki, büyük millet olmanın gereği budur. Dün olduğu gibi, bugün ve yarın da şehitlerimiz olacak. Eğer biz, tarih de olduğu gibi, bugün de, yarın da var olmak istiyorsak, millet olarak değerlerimizi yaşatmak istiyorsak, mutlaka bunun bir bedeli olmalı. Bizler, geçici bu dünya hayatında, şehitlik mertebesinin herkese nasip olmadığını biliyoruz." dedi.
Millet olarak, her aileden, en az bir- iki kişinin şehit olduğunu belirten Başkan Sekmen, "Bunun için, Milletimizin, dünya tarihine yazdığı en büyük zaferlerden biri olan, 18 Mart Çanakkale Zaferinin Yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü olan bu gün, Çanakkale Zaferi’nin 100. yıldönümünü kutluyoruz. Bütün şehitlerimize Cenabı Hak’tan rahmet diliyorum. Başta Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bütün komutanlarımıza, tüm asker ve polis vatandaşlarımızın ne kadar şehidi varsa hepsine, Cenabı Hak’tan rahmet diliyor, hepsini minnetle anıyorum, ruhları şad olsun. Eğer onların bu cesareti , bu fedakarlığı olmamış olmasaydı, belki bugün biz bu vatanda özgürce yaşama fırsatını sahip olmayacaktık. Bunun için, zaman zaman şehit yakını kardeşlerimizin gönüllerinin kırıldığını görebiliyoruz. Onlar asla incinmesinler. Onlar, bu ülkenin en şerefli insanlarıdır. Bizler öyle görüyoruz. Birileri onların kıymetini bilmeyebilir, anlamayabilir, ama bizler biliyoruz ki, şehitliğin, Allah indinde de, inanan insanlar indinde de, vatanını, milletini seven insanlar yanında da, çok önemli bir yeri vardır. Ben bunun için diyorum ki; şehit ailelerimizin yakınları, ’Biz, niye bu vatan için canımızı feda ettik?’ diye asla kalplerinden, gönüllerinden, dillerinden geçirmesinler. Bu ülke inşallah, şehitlerimizin o manevi ruhlarıyla yaşayacak, biz de yaşatmaya devam edeceğiz." diye konuştu.
Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak şehit yakınları ve gazilerimizle beraber hazırladıkları projeler hakkında da açıklamalarda bulunan Başkan Sekmen, "Biz Erzurum’da, şehitlerimizin yakınları ve gazilerimizle ilgili bir proje hazırlıyoruz. Kale’nin çevresinde bir tarihi binayı restore ederek, binamızı şehitlerimizin yakınlarına ve gazilerimize tahsis edeceğiz. Merkezi bir yer olması dolayısıyla orayı uygun gördük. Daha uzak yerlere şehit yakınlarımızı ve gazilerimizi götürüp getirmek bir takım zorluklar, sıkıntılar içerebilir. Bir diğeri de, yine şehitlerimizin yakınlarına ve gazilerimize konut sözümüz vardı. İnşallah inşaatına başlıyoruz. İsterlerse, bu konutları üç- dört yerde yapacağız. Hepsinin fiyatları farklı olacak. ’Biz buradan istiyoruz." diyenlere, biz oradan tahsis edeceğiz; veya ’Bir arada olmak istiyoruz.’ diyenlere aynı yerden tahsis edeceğiz. Şehitlerimizin yakınlarına ve gazi kardeşlerimize, inşallah ucuz bir şekilde, bu konutlarımızı tahsis edeceğiz." dedi.
Ayrıca, 18 Mart Çanakkale Zaferinin Yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü etkinlikleri kapsamında Büyükşehir Belediyesi, Havuzbaşı Kentmeydanı’nda ’Çanakkale Şehitleri Fotoğraf Sergisi’ açtı. Fotoğraf sergisine halk yoğun ilgi gösterdi.