Memur Sen’e bağlı Sağlık Sen Eskişehir Şubesi yönetici ve üyeleri, Sağlık İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaparak, 112 Acil Sağlık hizmetlerinde taşeronlaşmaya ve 12/48 mesai sistemine karşı olduklarını dile getirdi.
Sağlık Sen Şube Başkanı Hasan Hüseyin Köksal, 112 Acil Sağlık Hizmetleri’nin sağlık sisteminin çok önemli bir göstergesi ve 24 istasyon ile büyük bir aile olduğunu belirtti. Köksal, "Son günlerde taşeron sürücü alımı ve mesai sisteminin değişmesi gibi konular ile 112 çalışanlarının kafasında birçok soru işareti oluşturulmuştur. 112’ler özveri ile çalışılan ve ekip ile uyumluluğun en önemli olduğu birimlerdir. Ekip ruhunu bozacak, ekip içerisinde baştan mutsuz insanlar oluşturmak sisteme yapılacak en büyük kötülüktür” dedi.
2004 yılından bu yana gerek 4924, gerek 4/B, gerekse 657 sayılı kanun ile personel istihdamı yapıldığını belirten Köksal, farklı maaş ve güvencede personel çalıştırmanın öncelikle iç barışı bozduğunu, daha sonra da göreve isteksiz gitme ile sonuçlandığını söyledi. Bu sistemle 112’lerde paramedik ve ATT ihtiyacının taşerondan karşılanarak, sınavsız ve adaletsiz bir personel alımı gerçekleşeceğini belirten Köksal şunları söyledi:
“Çalışanların emeğinin ve alın terinin karşılığı olarak hak ettiği ücretlerin bir kısmının, yüklenici firma adı altında hiçbir katma değer üretmeyen taşeron bazı şirketlere aktarılması, emek hırsızlığından ve modern kölelikten başka bir şey değildir. Kaldı ki devletin aracı şirketlere ödediği miktarlar göz önüne alındığında, taşeronlaşmanın devlet bütçesine de olumlu bir katkısının olmadığını görüyoruz. Bu nedenle ülkemizdeki geçim şartları da düşünüldüğünde, çalışanın hak ettiği ücretlerin hiçbir aracı olmadan doğrudan hak sahibine verilmesi, çalışanların yaşam standartlarının yükseltilmesi ve bu yolla iş veriminin arttırılması en doğru uygulama olacaktır."
VARDİYA SİSTEMİ
Bu sisteme geçişle birlikte çalışanların uygulamadan doğacak birçok sorunla karşı karşıya kalacağının altını çizen Köksal, "112 Acil Sağlık hizmetinin bir kamu hastanesi içinde icra edilmediğini tekrar yetkililere hatırlatmak isteriz. 112 istasyonları tüm ülke sathında, illerin coğrafi sınırları içinde ihtiyaç duyulan her ücra noktada, çok çeşitli bölgelerde, belirli bir standardı ve güvenliği olmayan çeşitli binalarda konuşlanmaktadır. Çok uzun zamanlara yayılan görevlendirmeler de göz önüne alındığında, nöbet sisteminde uzun aralardan dolayı tolere edilebilen bu uzamalar, çalışanların dinlenme sürelerinde kayıplara ve bazen de yine ulaşım sorunlarına sebep olacaktır. Buna bağlı olarak çalışanlar, mesai bitimine yakın haklı olarak vaka almak istemeyecek ve KKM ile istasyonlar arasında personel barışını ve motivasyonu bozan sorunlar oluşacaktır. Uygulamadan doğacak bu sorunları öngörmeden ve çözüm önerileri üretmeden, gerekli altyapıyı oluşturmadan, ani kararlarla asla bu sisteme geçilmemeli ve süreç yine STK’larla işbirliği içinde yönetilmelidir" dedi.