Polonya’da dün gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda ana muhalefet partisinin desteklediği Andrzej Duda yüzde 53 oy alarak seçimlerden galip çıktı.
Polonya’da 10 Mayıs’ta gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adayların yüzde 50’nin üzerinde oy alamaması sonucunda en yüksek oyu alan Bronislaw Komorowski ve Andrzej Duda ikinci tura kalmıştı. Oy verme işleminin tamamlanmasının ardından başlayan oy sayma işleminin resmi olmayan ilk sonuçlarına göre, ana muhalefet Hukuk ve Adalet Partisi tarafından desteklenen Andrzej Duda yüzde 53 oranında oy alarak seçimlerden galip çıkarken, rakibi Bronislaw Komorowski ise yüzde 47 oranında oy aldı. Ülkenin güneyindeki Cieszyn kenti yakınlarında bulunan seçim merkezinde bir kadın görevlinin yaşamını yitirmesi nedeniyle sonuçların açıklanmasına ara verilirken, resmi sonuçların akşam saatlerinde açıklanması bekleniyor.
5 yıldır ülkenin cumhurbaşkanlığı görevinde bulunan Bronislaw Komorowski ilk sonuçların açıklanmasının ardından kendini destekleyenlerle bir araya gelerek kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Bronislaw Komorowski yenilgiyi kabul ederek, “Seçiminize saygı duyuyorum. Umarım rakibim başarılı bir cumhurbaşkanı olur” dedi.
Duda ise başkent Varşova’da gerçekleştirdiği zafer konuşmasında, “Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski’ye cumhurbaşkanlığı kampanyalarındaki rekabeti ve kutladığı için teşekkür ederim. Değişim için bana oy verenlere de teşekkür ederim. Hep birlikte Polonya’yı değiştirebiliriz” dedi.
10 mayısta gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda 62 yaşındaki mevcut Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski yüzde 32.2, ana muhalefet Hukuk ve Adalet Partisi tarafından desteklenen 43 yaşındaki Andrzej Duda yüzde 34.8, en güçlü aday olarak görülen eski rock yıldızı Pawel Kukiz ise yüzde 23.3 oranında oy almıştı.