Türkiye’de sayıları giderek artan yat kullanıcılarının, aile ve arkadaşlarla vakit geçirebilmek için yatçılığı seçtikleri ortaya çıktı.
Yaşar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Bölümü Öğrencisi Neslihan Paker lisans tezi kapsamında İzmir ve Aydın’da bulunan 7 marinanın 261 yat sahibi veya yat kiralayan müşterisi ile yaptığı anket çalışmasında, yat sahibi kişilerin ağırlıklı olarak 40 yaş üstü, evli ve yüksek eğitimli olduğu belirlendi.
Yaşar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Bölümü Öğrencisi Neslihan Paker, yaptığı araştırma sonucu, hem müşteri profilini hem de müşterilerin marinalardan beklentilerini tespit etti. Yüzde 73’ünün erkek, yüzde 27’sinin kadınlardan oluşan müşterilerin nasıl marina tercihinde bulunduklarına değinen Paker, “Kişiler, marina tercihinde bulunurken çoğunlukla arkadaş ve çevre tavsiyesine uyuyor. Ancak, kadın ve erkeklerin karar verme sürecinde farklılıklar yaşanıyor. Yatları için marina tercihinde bulunurken erkeklerin yüzde 65’i kararı tek başına aldıklarını, kadınların yüzde 58’i ise aileleri ile ortak karar aldıklarını ifade etti. Ayrıca, kişiler, yatçılığa ‘aile ve arkadaşlarla vakit geçirmek’ için yöneldiklerini söylediler” dedi.
YATÇILAR MARİNALARDA GÜVENLİĞE ÖNEM VERİYOR
Neslihan Paker, araştırma sonucunda yatçıların marinalardan beklediği en büyük özelliklerinin güvenlik, hizmet ve altyapı kalitesi olduğuna dikkat çekti. Araştırmaya katılan kişilerin yüzde 38’inin bir marinada turistik çekicilik aradığını, yüzde 18’inin sosyal marina yönelimli, yine yüzde 18’inin hizmet ve prestij yönelimli olduğunu açıkladıklarını ifade eden Paker, şöyle konuştu:
“Bir marinada turistik çekicilik arayan müşteriler için destinasyonu tanıtan rehber kitaplar, broşürler hazırlamak ve turizm acenteleri ile işbirliğinde olmak faydalı olacaktır. Öte yandan bu müşteri grubu, destinasyondaki yerel halka da önem vermekte olup, marinanın yerel halkla işbirliği de oldukça önemlidir. Sosyal marina yönelimli kişiler için bir marinanın yaşayan, canlı bir marina olması önemlidir. Rehberli özel gece turları düzenlemek ve organize etmek bu müşteri grubu için cezbedici olacaktır. Hizmet ve prestij yönelimli kişiler için marinanın imajı, tanınırlığı ve lüks olması bu grup müşteri için özellikle önemlidir. 5 altın çıpaya sahip olmak bu grubun marinadan beklediği özellikler arasında yer almaktadır. Bu pazarı hedefleyen bir marina, marinanın algılanan imajını çeşitli pazar araştırmalarıyla sürekli takipte olmalı, bölgesel yat fuarlarına katılmalı, haber ve reklamlar kanalıyla marinanın bilinirliliğini artırmalı, ayrıca halkla ilişkilerin geliştirilmesine önem vermelidir.”