ÇORUM (AA) - KEMAL KARADAĞ - Çorum'da imam hatip ortaokulu öğrencisi 13 yaşındaki Aybüke Eker, tabletli ve klimalı rahle yaptı.

Eker'in yaptığı, namaz vakti geldiğinde ezan okuyabilen, üzerindeki pusulayla kıblenin bulunmasını kolaylaştıran ve zikirmatiğe sahip klimalı rahle, görenlerin dikkatini çekiyor.

Aybüke Eker, AA muhabirine, beş değişik özelliğe sahip teknolojik donanımlı rahle hakkında bilgi verdi.

Suntadan, 47 santimetre yükseklikteki rahlesine tablet yerleştirdiğini ifade eden Eker, Kur'an-ı Kerim'in bu tabletten okunabileceğini belirtti.

Tabletin bulunduğu bölümün esnek olduğunu ve hareket edebildiğini anlatan Eker, bununla Kur'an-ı Kerim okurken bel ağrılarını önlemeyi amaçladığını dile getirdi.

Rahlenin çok amaçlı donanımları bulunduğunu bildiren Eker, şöyle devam etti:

"Klima özelliğine sahip rahlemizin içindeki motor devreye girerek, fanlar yardımıyla istenilen sıcaklığa ulaşılmasını sağlıyor. Üzerindeki termometreye istenilen sıcaklık değeri girildiğinde, rahlenin yan bölümünden fanlar yardımıyla soğuk ya da sıcak hava verilebiliyor. Aynı zamanda namaz vakti geldiğinde ezan okunarak, uyarı sistemi çalışıyor."

Üzerinde pusula, zikirmatik ve ışık sisteminin de yer aldığı rahleyi yaklaşık bir ayda tamamladığını kaydeden Eker, "Tüm özellikleriyle büyük ilgi gören projemi daha da geliştirmek istiyorum. Boyutları küçültülebilir, üzerindeki ışık sistemi geliştirilebilir. Kliması daha farklı yapıya sahip olabilir. Destek verilirse bundan daha iyisini yaparım" dedi.