Güney Kıbrıs’ta, 18 ülkenin katılımıyla icra edilen çok uluslu “Argonaftis 2015” (Argonot 2015) tatbikatının, dün sona erdiği haber verildi.
Kıbrıs Rum Kesimi’nde yayınlanan Politis gazetesinin haberine göre, Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis, tatbikatın sona ermesi dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, tatbikatın, Rum kesiminin, güvenlik alanındaki yeni tahrikler ve ortak tehditlerle başa çıkılması çabasına olan katkısının güçlendirilmesine dair iradesinin ifade edilmesini teşkil ettiğini söyledi. Gazeteye göre Fokaidis, Rum hükümetinin bu tatbikatla, Güney Kıbrıs’ın “sorunlu ve istikrarsız olan bu bölgede”, olumlu güvenlik katkısı olarak oynayabileceği rolün güçlendirilmesine dair güçlü siyasi iradesinin teyit edildiğini de ifade etti.
Fokaidis ayrıca, Güney Kıbrıs’ın bu amaca yönelik olarak, barış, istikrar ve güvenliğin ileriye gitmesiyle ilgilenmekte olan Avrupalı ortakları, aynı zamanda diğer dost ve komşu ülkelerle ortaklaşa çalıştığını da söyledi. Rum bakan, tatbikatın çeşitli aşamalarına aktif katılımlarından ötürü yabancı diplomat ve gözlemcilere, aynı zamanda hava kuvvetleriyle tatbikata katkıda bulunan ABD, Fransa, İngiltere ve Yunanistan’a da teşekkür etti.
Gazeteye göre, tatbikatın sona ermesi dolayısıyla “Mari’deki” (Tatlısu) “Evangelos Florakis” Deniz Üssünde gerçekleştirilen törende konuşan Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) Komutanı, Korgeneral Yeorgios Basiakulis ise, tatbikatın, modern stratejik ortamda karşı karşıya kalabilecekleri ciddi zorluklara işaret etmekte olduğunu söyledi. Rum kesiminin hassas bir bölgede bulunduğunu ifade eden Basiakulis, Rum kesiminin sorumluluğunun, uluslar arası toplumun bütünlüklü çabasına katkıda bulunmaya hazır olmak için, tüm gidişatlara yönelik olarak harekete geçmeyi gerektirdiğini sözlerine ekledi.