Erzurum’da, sebze üreticiliği yapan Necati Yıldızer, soğuk hava nedeniyle kuyulardaki suların donması sonucu serasındaki ürünleri karla suluyor.
Sibirya soğuklarının etkisini gösterdiği Doğu Anadolu Bölgesi’nde yaşanan don ve buz olayları hayatı olumsuz etkiliyor. Erzurum’da sebze üreticiliği yapan Necati Yıldızer, soğuk hava nedeniyle kuyulardaki suların donması sonucu çareyi karla sulamada buldu. Kendisine ait tarlada seracılık yaparak sebzelerini yetiştiren Yıldızer, ektiği ürünleri karla suluyor.
İLGİNÇ SULAMA SİSTEMİ
Havaların soğumasıyla birlikte kuyulardaki suların donduğunu dile getiren Yıldızer, “Seraları kurduktan sonra daha erken ürün elde etmek için karla sulama aklımıza geldi. Malum kış şartları Erzurum’da ağır geçiyor yollar kapalı buraya su gelmiyor. O yüzden seranın içerisini karla doldurup toprağın nemlenmesini sağladım. Bu karla sulama sayesinde daha erken ürün elde ediyoruz. Erzurum’da karla sulama işlemini sadece ben yapıyorum daha başka kimse yapmıyor. Çünkü bunlara kalıcı sera lazım bizim seralarımızın çoğu açık sera kalıcı sera olduğu zaman bir sezonda birkaç daha fazla ürün alabiliyoruz” dedi.
KARLA SULAMA SAYESİNDE BİR SEZONDA ÜÇ ÜRÜN
Serayı yaptıktan sonra ektiği ilk ürünün soğan olduğunu ifade eden Necati Yıldızer, soğanın soğuğa dayanıklı bir ürün olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: ”Buraya karı yaydığım zaman Şubat ayının sonunda soğan ekimi yapabiliyoruz. Maksat kısa sezonda daha çok ürün elde etmek. Şuan yaptığımız bu karla sulama sayesinde toprak nemli kalıyor ve bir sezonda toprağa soğan, biber ve roka ekip hasadını alıyorum. Erzurum soğuğu ve şartlarına göre bu üç ürün bence çok iyi.”