Adıyaman Müzesi’nin deposunda ortaya çıkan 9500 yıllık tanrıca heykeli, depodaki tozlarından arındırılarak sergilenmeye başladı.
Adıyaman’ın Kahta ilçesine bağlı Kilisik köyünde 1970’li yıllarda köylü vatandaşlar tarafından bulunan ve müzeye teslim edilen Neolitik Döneme ait 9500 yıllık heykel depoda tesadüfen bulundu.
Şanlıurfa Göbekli Tepe’de ortaya çıkan heykellere benzerliği ile dikkat çeken ve uzuvlarından tanrıçayı temsil ettiği tahmin edilen heykel düzenlenen törenle ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Heykelin açılışını Adıyaman Müze Müdürü Fehmi Eraslan, Adıyaman Emniyet Müdürü Fikret Salmaner, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürü İsmail Kozan, Aile ve Sosyal Politikalar Müdür Vekili Musa Şimşek birlikte yaptı.
Müzeler Haftası nedeniyle düzenlenen etkinlikte açılışı yapılan 9500 yıllık heykel görenleri kendisine hayran bıraktı. Adıyaman Müze Müdürü Fehmi Eraslan, açılış kurdelesinden sonra ziyaretçilere heykel ile bilgi verdi.
Fehmi Eraslan, Şanlıurfa Göbekli Tepe’deki gibi Kahta’nın Kilisik köyünde de tapınak, dini bir alanın olabileceğini ve bunu bilim adamlarının çalışmasının ortaya çıkaracağını kaydetti.
YENİ BİR GÖBEKLİ TEPE ÇIKABİLİR
Adıyaman Müze Müdürü Fehmi Eraslan, heykelin bilim adamları tarafından bilindiğini ancak nerede olduğunun bilinmediğini belirterek, “Heykelimiz Adıyaman’ın Kahta ilçesi Kilisik köyünde 1970’li yıllarda bulunmuş. O yıllarda Adıyaman’da müze olmadığı için Gaziantep Müzesi’ne götürülmüş. Daha sonra Adıyaman müzesinin kurulmasıyla birlikte bir takım eserler gelmiş ve müzemizin deposuna bırakılmış.
Depoda çalışırken bu eserin varlığını tespit ettim. Neolitik Döneme ait olan bu heykel tıpkı Göbekli Tepe’de ki heykellere benziyor. Buda Kahta ilçesinde Kilisik’te veya Adıyaman Bölgesi’nde de böyle bir Neolitik Tapınağın olduğunu gösteriyor. Bilim insanları yapacakları kazılar sonucu tıpkı Göbekli Tepe’deki bir tapınağı bulma ihtimalleri var. Bu heykel tahminlerimize göre bir tanrıca ve doğurganlığı temsil ediyor” dedi.
Heykelin açılışından sonra, heykeli inceleyen ziyaretçiler ise heykelin televizyonlarda gördükleri uzaylı yaratıklara benzettiklerini vurguladılar.