Erkeklerin yaptığı ağır meslek dallarında kadınlar da boy göstermeye başladı. Bursa’nın İnegöl ilçesinde, Dörtçelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde genellikle erkek öğrencilerin eğitim aldığı alanlara artık kız öğrenciler de rağbet gösteriyor.
Mobilya ve iç mekan tasarım alanında 4 kız öğrenci okuyor. Mobilya alanı öğrencisi Aslıhan Yeni, “9. sınıfta okurken bu bölüm aklımda yoktu. Konfeksiyon bölümündeki dikiş makinesinde bir erkeğin çalıştığını görünce, mobilya bölümünde testere ile kesim yapabileceğimi düşünerek bu bölümü seçtim. Mobilya sektöründe kadınların da olması gerekiyor. Bende bu bölümü seçtim. Hoşuma gitti. Erkeklerin yaptığı işleri biz de yapıyoruz. Kesim yapabiliyoruz, makineleri kullanıyoruz. Okul bitince bu işi yapacağım” dedi.
Mobilya alanı öğrencisi Tuğba Doğucu ise, “Ortaokulu bitirdiğimde Dörtçelik Meslek Lisesi’ni seçeceğimi söylediğimde, ‘Erkek işini yapamazsın’ demişlerdi. Benim ablam da buradan mezun oldu. Gerçi ablam konfeksiyon eğitimi aldı. Benim de konfeksiyona gitmemi istediler, fakat ben istemedim. Kendime güvenerek mobilya bölümünü seçtim. Bu bölümü bitirdikten sonra işsiz kalacağımı düşünmüyorum. Bütün makineleri kullanmasını biliyorum” diye konuştu.
Dörtçelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Tayyip Ali Demir, “Geçmiş yıllarda okulumuza genellikle erkek öğrenciler gelirken, son yıllarda kız öğrencilerden de talep var. Bin 903 öğrencimizin 73’ü kız. Mobilya bölümündeki kız öğrencilerimizin sayısının artmasını temenni ediyoruz. İnegöl’ün mobilya merkezi olması sebebiyle 2014-2015 eğitim öğretim yılında, MÜSİAD, Belediye, İTSO, MODEF gibi kuruluşların başlattığı ‘Benim Geleceğim Mobilya’ projesi kapsamında mobilya bölümünü tercih eden öğrencilere karşılıksız burs veriliyor. Görüldüğü gibi mobilya imalatında kız-erkek ayrımı yoktur” diye konuştu.