Sosyolog Cemil Arslan, psikoloji ve sosyoloji bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin “LYS-1 ve LYS-3” testlerinden, dolayısıyla “TM soruları” bölümünden sorumlu tutulmasının gerektiğini ileri sürdü.
Tokat’ta Sosyolog Cemil Arslan, LYS sınavındaki psikoloji ve sosyoloji bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin mağduriyet yaşadığını ileri sürdü. Arslan, yazılı açıklamasında bu sorunun bir an önce düzeltilmesi gerektiğini ifade ederek, "LYS sınavındaki mevcut uygulamanın objektif, mantıklı, izah edilebilir hiçbir tarafı yok. ’Sosyoloji ve psikoloji’ bölümünü tercih etmek isteyen öğrenciler, LYS-1 ve LYS-3’ten sorumlu olacaklardır. Dolayısıyla LYS-3 ve LYS-4’te yer alan psikoloji ve sosyoloji sorularını cevaplamadan bu bölümlere gidebilmeleri söz konusudur. Halbuki sosyoloji ve psikoloji bölümleri TM-3; özetle ’TM puanı’ ile öğrenci alıyor. Bu yöntem, diğer branşların hiçbirinde yoktur. Düşünün ki, matematik bölümünü tercih edecek bir öğrencinin matematik sorularını yapmadan; edebiyat bölümünü tercih edecek bir öğrencinin de edebiyat ile ilgili soruları çözmeden bu bölümlere gidebilmesi ne kadar mantıklı, adaletli ve eşitliğe dayalı bir uygulama olabilir?” dedi.
Psikoloji ve sosyoloji bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin 2014/2015 eğitim-öğretim yılında psikoloji ve sosyoloji sorularını kapsayan “LYS-1 ve LYS-3” testlerinden, dolayısıyla “TM soruları” bölümünden sorumlu tutulmalarının daha adaletli, mantıklı ve anlaşılabilir bir uygulama olacağını savunan Arslan, yaşadıkları sıkıntılara örnek vererek açıklamalarına şöyle devam etti: “Siyaset bilimi veya hukuk bölümünde okuyacak bir öğrencinin öncelikle psikoloji ve sosyoloji gibi temel dersleri görmeleri ve sınav sorularını yanıtlamaları gerekir. Çünkü bu bilim dallarını psikoloji ve sosyolojiden bağlantısız olarak düşünmek imkansızdır. Keza bu bölümlerin öğrencilerinin psikoloji ve sosyolojiyi; dolayısıyla toplum psikolojisini, toplumsal olayları, toplumsal kurumları ve sosyal yapıyı öğrenmeleri ve tanımaları mutlak surette şarttır.”