ASKON Adana Şube Başkanı Recep Çalışkan, Portakal Çiçeği Karnavalı”nın adıyla-içeriğiyle Adana’ya yakışmadığını ifade etti.
Çalışkan, yaptığı açıklamada, bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek “Portakal Çiçeği Karnavalı”nın Adana’nın “cazibe merkezi” haline gelmesine katkıda bulunması amacıyla organize edildiğini belirterek, bunun kendilerini “Portakal Çiçeği Karnavalı Komitesi” olarak tanıtan kişiler tarafından deklare edildiğini vurguladı.
Yine aynı komite tarafından, “karnaval” ile ilgili katkıda bulunmak isteyenlerin fikir ve desteklerinin talep edildiğinin de bilindiğini ifade eden Çalışkan, söz konusu “karnaval”ın adı, içeriği ve sonuçları hakkında eleştirilerde bulunmayı milli manevi değerleri referans alarak uygun gördüklerini belirtti.
Karnavalın Güncel Türkçe Sözlük’te Hıristiyanların belli dönemlerde renkli, komik ve şaşırtıcı kılıklara girerek yaptıkları şenlik ve eğlence dönemi olarak tanımlandığını vurgulayan Çalışkan, “Karnavalın Hıristiyanlıkla karıştırıldıktan sonraki anlamı, Paskalya’dan önce oruç tutulan ve et yenmeyen zamana giriş sayılmasıdır. Bu ismin Adana’da gerçekleştirilen ve geleneksel hale getirilmek istenen bir etkinlikle kullanılması kabul edilemez" dedi.
ETKİNLİĞİN İÇERİĞİ
1-5 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan etkinliklerin ilkinin Çocuk Bale, Vals, Roman Dans Gösterileri olarak açıklandığını belirten Çalışkan şöyle devam etti:
"Hemen arkasından ise Kick-Box Gösterisi gelmektedir. Brezilya Dansları, ejderhalar, çöp insanların dansları da takvimde yer almaktadır. Büyük Roman Kızlarının Dans Gösterisi, Punk Konseri ve Zombie Dansları da yine “karnaval” etkinlikleri arasında sayılmaktadır. Bu etkinliklerin gençlerimiz tarafından icra edileceği de bilinmektedir. Bu içerik adına yakışmakta fakat adıyla-içeriğiyle bu karnaval Adana’ya yakışmamaktadır. Gençlerimizin aksiyonlarda bizzat yer alacak olması da ayrıca düşündürücüdür. Bu karnavalın Adana’da yapılmasını ve Adana’nın böyle bir cazibe merkezi olmasını şiddetle reddetmekteyiz.
DESTEK VERENLER
Söz konusu karnavala bu haliyle hiçbir eleştiri getirmeden maddi destek veren milli ve manevi değerlere önem verdiğini bildikleri sponsorların da kendilerini ayrıca üzdüğünü ifade eden Çalışkan şunları kaydetti:
"Bu isim ve içerik hakkında şehrimizin ileri gelenlerinin hiçbir eleştirisi yok mudur? Bu karnavalın toplumumuza ve değerlerimize vereceği zararı ön görmek bizleri bu basın açıklamasını yapmaya mecbur etmiştir. Zira “karnaval” yabancı uluslardan Adanamıza gelerek burada örflerine veya inançlarına uygun gösteriler yapan insanlarla ilgili değil, bizzat Adanamızın gençlerine yaptırılan bir etkinlik olarak bizleri rahatsız etmektedir.
Bu karnavalın toplam bütçesi de açıklanmalı ve kamuoyunun takdirlerine sunulmalıdır. Sponsorların da “karnaval” hakkındaki eleştirilerimize kulak vererek çekilmelerini ya da ileri tarihlerde planlanan etkinliklere sponsor olmamalarını arzu etmekteyiz."