Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. A.Vahap Yağanoğlu dışa bağımlı olan doğal gaza karşı en iyi çarenin biyogaz olduğunu söyledi.

"TÜRKİYE ENERJİ AÇĞINI BİYOGAZLA KAPATABİLİR"

Rusya ve İran'ın yaşanan sorunlar nedeniyle doğalgazı azaltmasının söz konusu olduğuna işaret eden Prof. Dr. Yağanoğlu, "Oysa bizim hiçbir zaman tükenmeyecek enerji kaynağımız biyogazdır. TUİK verilerine göre ülkemizde 12 milyon sığır, 39 milyon koyun ve 243 milyon tavuk var. Bunlardan elde edilen gübre ile biyogaz tesisleri kurulabilir. Bir sığırın gübresinden yılda 33 metre küp biyogaz elde ediliyor. Türkiye enerji açığını biyogazla kapatabilir" dedi.

BİYOGAZ NEDİR?

Biyogaz, biyokütlenin işlenmesi sonucunda elde edilen yanıcı bir gazdır. Biyogaz, yanıcı diğer gazlardan (örneğin doğalgaz) farklı olarak sadece hayvansal veya bitkisel, yani organik hammaddelerden elde edilmektedir: Biyolojik atıklar, gıda sanayii kaynaklı organik atıklar, mısır veya şeker pancarı gibi enerji bitkileri ile hayvan besiciliğinde oluşan hayvansal dışkılar biyogaz tesislerinde substrat olarak kullanılabilir.

BİRÇOK ÜLKE KULLANIYOR

Yenilenebilir enerji kaynağı olarak biyogaz özellikle son on yılda birçok ülkede ciddi derecede önem kazanmıştır. Halihazırda Almanya'da toplam elektrik gücü 2,8 Gigawatt'ı bulan yaklaşık olarak 7.000 tesis faaliyet göstermektedir. Bu tesislerin ürettiği elektrik enerjisi ortalama boyuttaki ikibuçuk nükleer santralin üretim kapasitesine denktir. Bir başka deyişle, bütün özel konutların % 13'ünün elektrik ihtiyacı bu şekilde biyogaz vasıtasıyla karşılanabilmektedir.

Haberler.com