Tüm Türkiye’de etkili olan kar yağışından nasibini alan Manisa’nın Akhisar Ovasındaki çiftçi mağdur oldu. Akhisar ilçesinin Çamönü mahallesindeki seracılar aşırı kar yağışı nedeniyle çöken seraların altında kalan mahsullerinden büyük zarar gördü. Mahsul ve seraların toplam hasar maliyetinin 15 milyon TL olduğu ifade edildi.
Marul ve salatalık yetiştirilen seraların yüzde 90’ın da hasar meydana geldiği ve kullanılamaz olduğu ifade edildi. Çiftçiler bir an önce yetkililerden destek istedi.
Büyük bir hüsran içerisinde olduklarını belirten çiftçi İsmail Maldan; “Doğal afetten dolayı köyümüz büyük bir hüsrana uğradı. Yetkililerden destek bekliyoruz. Destek gelmezse bu millet, bu insanlar bunun altından kalkamaz. Tek isteğimiz yetkililerin destek vermesidir. Marullar heder oldu. Mahsul bitti ama millet mahsulün derdinde değil. Çünkü milletin işyeri gitmiş oluyor. Milletin işyeriydi burası. İşyeri bitti insanlar ne yapacağını şaşırıyor. Yetkililerden destek bekliyoruz" dedi.
Muharrem Aydemir de, çiftçi olarak hep mağdur olduklarını belirterek şunları söyledi: "Marullardan geçtik seralarımız komple göçtü. Ne yapacağımızı şaşırdık. Yetkililerden yardım istiyoruz. Hepimiz çok kötü durumdayız. Trilyonlarca zararımız var. Yetkililerden yardım eli uzatmasını istiyoruz.”
Tek geçimlerinin seracılık olduğunu ifade eden çiftçi Hüdayi Maldan; sözlerini şöyle sürdürdü: “Marullar heder oldu sera göçtü. Trilyonlarca zararımız var. Bugüne kadar hiçbir bakan gelmedi. Tarım bakanı Mehdi Eker gelsin bizim durumumuzu görsün. Bizim kooperatifimiz var. Bu kooperatif bir destek yapsın. Birçok şirkete ve çiftçilere hibeli kredi veriliyor. Biz başka bir şey istemiyoruz. Bu güne kadar bu köy hiçbir yerden hiçbir talepte bulunmamıştır. Zararımız çok büyük, bu sene işimiz bitik. Ceplerimizde para yok, hasada bakıyorduk artık hasattan da vazgeçti bu millet seraları toparlama derdinde. Bu seraları toparlamak en az 3 ay sürer ve bu sene biz mahsul alamayız. Buradan İstanbul’a, Ankara’ya her tarafa mal dağıtıyorduk. Biz bu seraları bir an önce yaparsak, mahsulümüzü kazanacağız ve buradan da vatandaşlar kazanacak. Yetkililerden bize ellerini uzatmasını istiyoruz. Biz, kooperatifte 165 kişiyiz. Bizim arkamızda olsunlar hiç olmazsa hibeli kredi versinler.”
İlk defa böyle bir felaketle karşılaştıklarını ifade eden çiftçilerden Fatma Akbaş da; "Vatandaşımız çok zor durumda. Başımıza böyle bir felaket daha önce gelmedi hiç böyle bir şey beklemiyorduk. Bizim tek geçim kaynağımız seracılık” diye konuştu.
Sera çiftçiliği yapan Hayriye Gülekon da, seraların berbat bir durum içinde olduklarını belirterek çocukların okula gidemediğini, zor durumda olduklarını ve yardım beklediklerini ifade etti.
Şimdiye kadar hep devlete ödediklerini şimdi de devletten destek beklediklerine vurgu yapan Manisa’nın Akhisar İlçesi Çamönü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ramazan Bakır; “Köyümüzde, 31 Aralık’ta meydana gelen felakette elektrik direklerimiz dahi yıkıldı. Şuan köylümüz tamamen mağdur durumda. İş gücü olarak, elektrik olarak, su olarak şuan bir afet içindeyiz. Yetkililerden bir an önce yardım talep ediyoruz. Devlete bu zamana kadar vergimizi, elektriğimizi ödeyen kişiler olarak bir defada devletten biz bir şey istiyoruz. Açıkçası bu zamana kadar biz devlete verdik, şimdi de biz devletten talep ediyoruz” dedi.
HASAR BÜYÜK, DESTEK BEKLİYORUZ
Çamönü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ramazan Bakır; hasat durumunda olan marulların seraların altında kaldığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz hasattan geçtik, bu seraların ayağa kalkması en az 13 ila 14 milyon TL gibi bir rakama tekabül ediyor. Bu rakamın altından kalkmak mümkün değil. Biz, 2006 yılında kooperatifimizi kurduk. 2006’dan 2014’e kadar yapmış olduğumuz ciroyu devletimiz görebilir. Biz bugüne kadar ürettik ve bundan sonra da üretime devam etmek istiyoruz ama üretime devam edebilmek için yetkililerden destek bekliyoruz. Yetkililerden yardım gelmezse üretimimiz bitecek. Bu da demektir ki Çamönü köyünde seracılık diye bir şey kalmaz. Biz şuan itibariyle tamamen bitmiş durumdayız. Devletimizden her türlü yardımı bekliyoruz. Devletimiz bize bu düşmüş halimizde elini uzatmazsa bizim ayağa kalkmamız mümkün değil. Toplam 15 milyon zararımız var. Tüketiciye çok büyük yansıması olacaktır. Bizim önümüzde salatalık dönemi var. Mart Nisan ayında ekim işlemi oluyor. Yıl boyunca günlük salatalık üretim ortalamamız 80-90 ton. Bu üretim ortalamamız Türkiye için belki çok büyük bir rakam değil ama bir Akhisar için çok ufak bir rakam değil. Bu ürünler İstanbul pazarına daha eksik girecek bu da tüketiciye yansıyacaktır."
DEVLET OLARAK TÜM İMKANLARI KULLANACAĞIZ
AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir de, hasar bölgesini yerinde incelediklerini ifade ederek şunları söyledi: “30 Ocak’da başlayan aşırı kar yağışı 1 Ocak gününe kadar devam etti. Kar yağışı bizim alışık olmadığımız bir yağıştı. Ege bölgesi olarak bu kadar büyük bir yağışı neredeyse son 50 yıldır görmedik. Gerek seralar gerek tavuk çiftliklerimizin çatılarının çökmesi bizlerin hazırlıksız olduğunu gösterdi. Özellikle Çamönü köyünde mağdur olan çiftçilerimize gidip mağduriyetini yerinde gördük ve inceledik. Yüzde 90 civarında seralarımız hasar görmüş durumdadır ve kullanılamaz hale gelmiştir. İnşallah bu seracılık ile iştigal eden mahallemizdeki hemşehrilerimizin tekrar bu seracılıklarını daha düzenli bir şekilde yapabilmeleri için valilik düzeyinde ve bakanlık nezdinde girişimlerde bulunduk. Bir an önce vatandaşların yaralarını sarabilmek için devlet olarak bütün imkanları seferber edeceğiz. Vatandaşlarımıza gerek kredi gerek diğer yönlerden bütün yardımları yapacağımızı kendilerine söyledik. İnşallah en kısa sürede bu vatandaşlarımızı seralarına kavuştururuz.”