Medicana International Ankara Hastanesi Diyetisyeni Seval Alemdar, vejetaryen diyetlerinin yüksek derecede posa içerdiklerini belirterek, yüksek posa diyetin besin değerini düşürdüğü, bu sebeple yeterli enerji ve besin öğelerini karşılamaları için daha fazla besin tüketmeleri gerektiğine dikkat çekti.
Diyetisyen Seval Alemdar, yetişkin vejetaryenlerin vejetaryen olmayanlara göre daha çok posa ve folik asit tüketmelerine karşın toplam enerji, protein, doymuş yağ, kolesterol ve riboflovinini daha az tükettiklerine dikkat çekerek, ’’Özellikle vegan diyetleri protein, B12 vitamini, demir, kalsiyum, D vitamini yönünden endişe verici düzeydedir. Bu durum lakto ovo vejetaryen için daha dengeleyicidir. Çünkü beslenmeleri süt ve yumurta gibi hayvansal kaynakları içerir. Yüksek miktarda alınan fitat pksalat ve bol posadan dolayı yiyeceklerdeki minerallerin (demir, çinko, kalsiyum gibi) bio yararlılığını azaltmaktadır. Vejetaryen diyetleri B vitamini metobolitlerini içerir. Vejetaryenler bol miktarda meyve, salata, sebze, yağlı tohum ve tahıl tüketirler. Böylece az miktarda folat ve B12 vitamini alırlar. Bu vitaminler, büyüme, gelişme, kan hücresi yapımı ve sinir sistemi çalışması için gereklidir. Diyetin folik asit içeriği yüksek düzeyde bile olsa B12 vitamini yetersizse megaloplastik anemi görülür. Yine sinir sistemindeki rolünden dolayı yetersizliği nörolojik hasara sebep olur. Bu nedenle vejetaryenler B12 vitamin takviyeli besinler veya ek olarak B12 vitamini almalıdırlar’’ ifadesini kullandı.
Vücudun en iyi yararlandığı demirin başta kırmızı et olmak üzere tavuk ve balık etlerinde bulunduğunu belirten Alemdar, şunları dedi:
’’Bitkisel besinlerde çok olmasına karşın vücuda yararlılığı düşüktür. Süt ise demir yönünden yetersizdir. Vejetaryenler arasında en çok rastlanan problem, yetersiz demir emilimine bağlı demir yetersizliği anemisidir. Yemek ile birlikte çay ya da kahve içimi, demirin bio yararlılığını azaltır. Bunun yanında bitkisel besinlerden oluşan yemek ile birlikte domates, portakal, karnabahar vb. C vitamini yönünden zengin besinler yendiğinde, sebzelerin hazırlanması ve pişirilmesinde C vitamini ve diğer vitamin kayıplarını azaltıcı önlemler alındığında demirin yararlılığı et demiri seviyesine yükselir.”
Vejetaryenler içinde demir ilaveli besin tüketimi ve C vitamini alımı ağırlık kazandığından beri Kuzey Amerika’da demir yetersizliği anemisinin azaldığına dikkat çeken Seval Alemdar, ’’Lakto-ovo vejetaryenler arasında Ca ve D vitamini yetersizliğine rastlanmamakla birlikte süt ve süt ürünleri tüketmeyen veganlarda bu problem gözlenmektedir. Yine bitkisel besinlerde bulunan fitat ve oksalatlar, Ca’un bio yararlılığını düşürebilirler. Bundan dolayı veganlar ek olarak D vitamini ve CA almalıdırlar” diye konuştu.