Bursa Büyükşehir Belediyesi, Çanakkale Zaferi’nin 100. yılında, Çanakkale şehitlerine vefa örneği göstererek, Bursa’dan savaşa katılan 1000 askerin anısına, ‘Bursa Seyyar Jandarma Taburu için Temsili Çanakkale Uğurlama Merasimi’ni gerçekleştirdi. Yağmur altında dualarla Çanakkale’ye uğurlanan askerler 24 Nisan’da Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Kireçtepe Şehitliği’nin açılışına katılacak. Törende 52 askerin giydiği kıyafetler de Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından dönemin şartları ve özgün kıyafetleri incelenerek özel olarak hazırlandı. Aslına uygun olarak hazırlanan kıyafetlerin, dönemin renkleriyle aynı olması için de özel olarak boyatıldığı belirtildi.
Büyükşehir Belediyesi, Çanakkale Zaferi’nin 100. yılında, Bursalı şehitlerine vefa örneği gösteriyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Çanakkale’de düzenlenen Kireçtepe Bursa Seyyar Jandarma Şehitliği’nin ziyarete açılışından önce, Bursa’dan savaşa katılan 1000 askerin anısına, ‘Bursa Seyyar Jandarma Taburu Temsili Çanakkale Uğurlama Merasimi’ gerçekleştirildi.
Tophane Saat Kulesi önünde yapılan törene Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, Bursa Garnizon ve Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Seyfullah Saldık ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin yanı sıra gazilerle, gazi ve şehitlerin yakınları katıldı.
ÇANAKKALE’DE EN FAZLA ŞEHİDİ BURSA VERDİ
Bursa Işıklar Askeri Hava Lisesi’nin bando takımı eşliğinde, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın şehitlerini unutmadığını vurguladı.
Bursa’nın en fazla şehitle Çanakkale Zaferi’ne adını yazdırdığını anlatan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “1915-1916 yıllarında gerçekleşen Çanakkale savaşlarında Bursa’dan 5 bin asker şehit oldu. Boğazı geçemeyen itilaf devletleri, karaya çıkarma yapıp harekat başlattıklarında, savunma hatlarımızı güçlendiren takviye birliklerden biri de Bursa Seyyar Jandarma Taburu idi. Yaklaşık 1000 kişiden oluşan taburumuz, savaşın kaderini değiştiren stratejik savunmaların hep en önünde yer aldı. Cepheden cepheye koşarak özel görev taburu olarak muharebelerde yer alan Bursa Seyyar Jandarma Taburu, ağır kayıplar vermesine karşın düşman saldırılarını kırarak tarihe altın harflerle geçmişlerdir” diye konuştu.
"ECDADI RAHMET VE MİNNETLE ANIYORUZ"
Bursa’nın Çanakkale ruhunu damarlarında taşıdığını da vurgulayan Başkan Altepe, “Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak bu vatanı bizlere bırakmak için canlarını feda eden şehitlerimize vefa borcumuzu ödeyebilmek için Kireçtepe’deki şehitliği yeniden düzenledik. 100 yıl öncesinin Bursa’sında yaşananları yeniden canlandırmak, bu toprakları kanlarıyla vatan yapan ecdadımızı rahmet ve minnetle anmak için temsili bir uğurlama merasimi düzenledik. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Çanakkale’nin Bursalı kahramanları başta olmak üzere bu vatan için canlarını feda eden tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz” dedi.
ASIRLIK GURUR
Bursa Garnizon ve Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Seyfullah Saldık da Çanakkale savaşları ve Çanakkale Zaferi’nin 100. yıllık gururlu tarihinden notlar aktardığı konuşmasında, Bursa’nın önemini vurguladı.
Çanakkale savaşlarının her cephesinde ayrı bir destan yazıldığını vurgulayan Saldık, Çanakkale şehitlerinin hatıralarını yaşatan Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti.
Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, programın önemine değinerek Çanakkale şehitlerine vefa örneği gösteren Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’yi tebrik etti.
DUALARLA UĞURLANDI
Konuşmaların ardından Orhan Diker Kur’an tilavetini, Bursa İl Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Ay da uğurlama duasını okudu. Duaların ardından gerçekleştirilen temsili uğurlama töreninde de Bursa Seyyar Jandarma Taburu, ‘Çanakkale Geçilmez Vatan Bölünmez’ nidaları eşliğinde Tophane Caddesi üzerinden Atatürk Caddesi’ne kadar yürüdü. Programı izleyen Bursalılar duygusal anlar yaşadı.
Temsili merasimde 52 askerin giydiği kıyafetler de Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından dönemin koşulları ve özgün kıyafetleri incelenerek özel olarak hazırlandı. Aslına uygun olarak hazırlanan kıyafetlerin, dönemin renkleriyle aynı olması için de özel olarak boyatıldığı belirtildi.