İhsan DÖRTKARDEŞ/İSTANBUL, () - İSTANBUL Avcılar’da gitar, saz çalarak konser veren, pandomim ve kukla gösterisi yapan sokak sanatçıları kendilerine gösterilen ilgiden memnun olduklarını, diğer ilçelerden daha rahat çalışma ortamı bulabildiklerini söyledi.
Trafiğe kapalı Marmara Caddesi’nde akşam saatlerinden itibaren ve Belediye Havuz Meydanı önüne belirli saatlerde gelerek tulum, saz, flüt ve gitar çalan müzisyenlerin yanı sıra amatör sanat atölyeleri sanatçıları da gösterilerini sahneleyebiliyor. Avcılar’da yoldan geçenlerin durup eşlik ettikleri veya ilgi ile izledikleri son dönemde en fazla tanınan sokak müzisyenlerinden ‘Grup Mektup’ üyeleri de çok rahat müzik yapabildiklerini anlattı. Grup gitaristi Mesut Patak, "Avcılar’da çok rahat ve mutluyuz. Belediye Başkanı Handan Toprak da bizi destekliyor. Ama Kadıköy’de sıkıntı var. Oradaki sıkıntıyı 2 aydır çözemiyor, direnmeye devam ediyoruz. Sokak sanatçıları susmayacak. Sokak müzisyenleri Avcılar’da müzik renk katıyor. Halkın içinde olmaktan çok mutluyuz" dedi. Grup solisti ve ritm sanatçısı Deniz Dağhan da, sokakta müzik yapmaktan memnun olduklarını, inanışın aksine her müzisyenin sokakta müzik yapamayacağını söyledi. Grupta bağlama çalan Özcan Arslan ise, “Özgürlükten yana olduğumuz için sokaktayız. Geliyorlar, bize eşlik ediyor, küçük paralarla bize katkıda bulunuyor” dedi.
"CANLI HEYKEL"
İzleyicilerin sokak müzisyenlerine zaman zaman eşlik etmenin yanı sıra halay çektiği veya horon teptiği görülürken, en fazla üzerinde yaldız boya bulunan, para atıldığında kımıldayan ‘Canlı heykel’ performansı ile dikkat çeken İstanbul Üniversitesi Turizm İşletmeciliği mezunu, 27 yaşındaki Özgür Çalışkan, 20 kişilik amatör tiyatro ekipleri olduğunu söyledi. Çalışkan bu yıl daha fazla sokak sanatına ve canlı performansa ağırlık verdiklerini belirtirken, gördüğü ilgiden memnun olduğunu vurguladı. Özgür Çalışkan, "Canlı heykel' performansında sokağın hareketliliğini belli bir hareketsizlikle aslında  inoni biçimine getirmiş oluyoruz. O hareketsizlikle insanların sokaktan, yaşamdan kısa sürelerini çalıyoruz gibi oluyoruz. Yapmak istediğimiz de bu aslında. Avcılar’da geçen seneye kadar rahat değildik. Bazı küçük olumsuzluklara rağmen yine de rahatız" dedi.
‘Grup Namekan’ın gitaristi Taylan Gör, 3 yıla yakın süreden bu yana sokakta müzik yaptığını, Kadıköy’de sıkıntı çekince Avcılar’a geldiklerini belirtirken, flütle kendisine eşlik eden Oktay Bilge, daha önce kafe- bar gibi yerlerde müzik yaptığını sokakta her bakımdan rahat olduklarını söyledi.
Aynı caddede gitar ve tulum ile Karadeniz müziği çalıp söyleyen Deniz Berak Çavdar ile Kerim Paşaoğlu, gördükleri ilgiden memnun olduklarını anlattı.
"GÖLGE ETMESİNLER BAŞKA İHSAN İSTEMEZ"
Avcılar Belediye Havuz Meydanı’nda kukla, pandomim ve Hacivat-Karagöz oyunu sahneleyen ‘Düşülke Kolektif Tiyatro Topluluğu’ sahne sanatları genel yönetmeni Batuhan Öztürk, Avcılar'da önemli bir sorunla karşılaşmadıklarını söyledi. Öztürk, 2012 yılında Kadıköy’de sokak gösterisine başladığını ancak zorluklar üzerine Avcılar’a geldiğini söyledi. Öztürk, sanatın gerçekte sokakta var olduğunu daha sonra sahnelere, salonlara, bieanallere taşındığını, devlet kontrolüne girdiğini belirtirken, sokakta rahat sanat yapıp-yapamadıklarına ilişkin soruya, "“Bir sistemde fikir sahibi olunmadığından herkes kendisine göre yorum yapıyor. Şu an büyük sıkıntı yok. Gölge etmesinler başka ihsan istemez aslında. En büyük katkı olur. Sanat halk tarafından değerlendirilebiliyor. Halk, sevgisini ve tepkisini ortaya koyuyor" dedi.
Komşu ilçe Esenyurt'ta oturan ve akşamları okul harçlığını çıkarmak için Avcılar'daki Marmara Caddesi'ne gelen Seyit Onbaşı İlkokulu öğrencisi 12 yaşındaki Ömer Akyıldız da sevilen şarkıları çalan en küçük sokak müzisyeni konumunda bulunuyor.

FOTOĞRAFLI