Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Atatürkçü Düşünce Topluluğu tarafından hazırlanan, “Çanakkale Zaferinin Türkiye ve Dünya Açısından Önemi’’ adlı konferans Fen Edebiyat Fakültesi Ömer Asım Aksoy Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Konferansa konuşmacı olarak katılan GAÜN Öğretim Üyesi Doç. Dr. Numan Durak Aksoy, Çanakkale Zaferi’nin dünya tarihi ve Türk milletinin tarihi akışı açısından önemine vurgu yaptı. Doç. Dr. Aksoy, Çanakkale Zaferi’nin Birinci Dünya Harbi’nin dönüm noktası olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
“Dünyanın hiçbir yerinde, bu kadar dar bir alanda bu kadar çok insan kaybının ve bu kadar patlayıcının kullanıldığı başka bir dünya coğrafyası yok. Çanakkale’de bizden ve düşman kuvvetlerinden ölü sayısı 600 binin üzerinde ve bazı kayıtlara göre metrekareye düşen mermi sayısı 17 bin. İtilaf devletleri Osmanlı Devleti’ni yok etmek üzere bir karar almışlardı ama Çanakkale’deki duruş Türk milletinin tekrar dirilişine, yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin de temellerinin atılmasına sebep olmuştur. Çanakkale Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin önsözüdür.”
Çanakkale Zaferi sonrasında İngiltere, Fransa gibi batılı devletlerde parlamentolarında çok gürültülü görüşmelerin yaşandığını ifade eden Doç. Dr. Aksoy, “Winston Churchill ve düşman kuvvetleri Osmanlı Devleti’ni paylaşacaklarına inandıkları için parlamentolarına da bunu inandırmışlardı. Sonuç onların arzu ettiği gibi olmayınca Avrupa parlamentolarında çok patırtılı toplantılar yapılır. İngiltere, Fransa’da hükümetler düşmüştür. Rusya’da iç karışıklıklar Bolşevik İhtilali’nin olmasına neden oldu. Hepsinin hesabı Osmanlı topraklarını ele geçirmek ve Osmanlı Devleti’nin yaşadığı coğrafyanın zenginliklerine hakim olmaktı” dedi.
Türk milletinin çok fazla kayıp verdiği savaşta bazı eğitim kurumlarımızın o yıl mezun veremediğini söyleyen Doç. Dr. Aksoy, “Mühendisler, tıbbiyeliler, ressamlar, sanatkarları Türk ocaklarının yetiştirdiği aydınları hep bu savaşta kaybettik. Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nde devleti idare edecek aydın kadrosu neredeyse kalmadı. Çanakkale’de verilen mücadelenin ölen insanların, lise çağındaki çocukların hayatlarını kaybetmelerinin sebebi, bugünkü Türkiye’de bizlerin huzur içinde yaşaması içindir” diye konuştu.
Çanakkale Zaferi’nin 100. yılını kutlamanın sevincini yaşadığını ifade eden GAÜN Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Atatürkçü Düşünce Topluluğu Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Yunus Emre Tansü ise, “Şehitlerimize layık birer evlat mıyız sorusunu kendimize sorma zamanının da geldiğini düşünüyorum. Biz onların sayesinde bugün burada varız. Bu bilinci yaşattığımız ve yaşadığımız sürece var olmamız devam edecektir” dedi.
GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Gür ve Prof. Dr. Cahit Bağcı, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Mehmet Yaşar Gündoğdu ve çok sayıda öğrencinin katıldığı konferansın sonunda, Prof. Dr. Coşkun tarafından Doç. Dr. Numan Durak Aksoy’a hediye takdim edildi.