Edip TEKİN/BURSA, () - BURSA’da domuz gribi ile ilgili sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bakanlık olarak grip vakalarını yakın takipte olduklarını ve kurulun gösterdiği yol haritası çerçevesinde çalışmalar yaptıklarını söyledi. Müzezzinoğlu, "Ölüm nedeni yalnızca H1N1 virüsü değil. Vakaların bir kısmında böbrek yetmezliği, bir kısmında karaciğer yetmezliği bir kısmında da kronik hastalıkların üzerine gelen bir enfeksiyon var. Bu nedenle olağanüstü bir paniğe gerek yok" dedi.
Açılış ve incelemelerde bulunmak üzere Bursa’ya gelen Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bursa Valisi Münir Karaloğlu’nu makamında ziyaret etti. Burada gazetecilerin domuz gribi ile ilgili sorularını yanıtlayan Bakan Müezzinoğlu, Sağlık Bakanlığı olarak konuyu yakından takip ettiklerini belirterek, "Yaklaşık 4 bin 300 civarında H1N1 şüphesi ile numune alındı. Numene alınan vakalardan 360’ı H1N1 virüsü olarak geldi. Bu grip virüsü almış vakaların yüzde 8’ine tekabül ediyor" dedi.
Gribin farklı şekilde ortaya çıktığını vurgulayan Müezzinoğlu, şöyle devam etti: "
Ölen vakalar yalnızca H1N1 virüsünden değil. 300’den fazla grip virüsü etkeni var. Bu salgın diyebileceğimiz bir süreci geçtiğimiz yıllara oranla açıkçası son 10-15 gündür yoğun olarak görüyoruz. Ama hala geçtiğimiz yılllarda yaşadığımız yoğunlukta grip salgını yoğunluğu yaşamadık. H1N1 virüsü dolayısıyla kaybettiğimiz vakalar var. Ölüm nedeni yalnızca H1N1 virüsü değil. Vakaların bir kısmında böbrek yetmezliği, bir kısmında karaciğer yetmezliği bir kısmında da kronik hastalıkların üzerine gelen bir enfeksiyon var. Bu nedenle olağanüstü bir paniğe gerek yok."
Müezzinoğlu, sağlık bakanlığı olarak her türlü tedbiri aldıklarını da vurgulayarak, "Vatandaşlarımızdan isteğimiz hijyen ortamını sağlamaları, öksürük ve hapşırık da tedbirli olmalarıdır. Bir de gripal durumda istirahat ve sulu gıda gibi sağlıklı beslenme tedbirlerini almak gerekiyor. Griple direkt etkisi olmasa bile rahatlatıcı etkisi olan ilaçları kullanmak gerekiyor. Bu ilaçlardan hastanelere 250 bin adet ücretsiz olarak dağıtıldı. Her türlü dinamik tedbiri alıyoruz. Olağanüstü bir paniğe gerek yok. Vatandaşlar hijyene ve el temizliğine, ortamın temiz olmasına dikkat etmelerini, biraz kırgınlık olduğunda 3-5 günlük istirahat ederek ve bol gıdalarla sağlıklı beslenmelerine önem vermelerini öneriyoruz" dedi.
Tüm vatandaşların nevruzunu da kutlayan Bakan Müezzinoğlu, "Nevruzun yakan yıkan değil de birleştiren bir etkinlik olmasını temenni ediyorum" dedi.
Bakan Müezzinoğlu’na daha sonra tepsi içinde ikram edilen renkli yumurtayı Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Parti’li Recep Altepe ile tokuşturdu.
Valilik ziyaretinin ardından Bakan Müezzinoğlu, down sendromlu çocukların çalıştığı kafeyi ziyaret ederek, çocuklarla sohbet etti. 

FOTOĞRAFLI