SAMSUN (AA) - Samsun Turizmciler Derneği'nce "Ot Yemekleri Festivali" kapsamında Bafra ilçesinde "Yöresel Ot Çeşitleri Toplama Yarışması" düzenlendi. Yenilebilir ot arayan yarışmacılar, tesadüfen endemik bitkiler buldu.

Turizmciler Derneği ve Samsun Büyükşehir Belediyesince bu yıl birincisi yapılan  "Ot Yemekleri Festivali" düzenlendi. Festival kapsamında Bafra ilçesinin Sürmeli Mahallesi’nde "Yöresel Ot Çeşitleri Toplama Yarışması" düzenlendi. 47 kişinin katıldığı yarışmada yarışmacılar 6 bölgeye dağılarak açık alanda 2 saat süreyle yenilebilir ot aradı. Yarışmacılar tesadüfen dünyada sadece Samsun'da tespit edilen endemik Aristolochia Samsunensis adlı bitkiyi de buldu.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Fen Bilimleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fergan Karaer'in başkanlık yaptığı juri üyeleri, toplanan otlar arasında yenilebilir olanları tek tek belirledi. Yarışma sonunda 32 çeşit yenilebilir ot toplayan Nurdan İnan birinci olurken, 30 otla Hatice Yiğit ikinciliği, 29 ot toplayan İlyas Yiğit ise üçüncülüğü elde etti.

- "Yarışma esnasında bulunan endemik bitki incelenecek"

Samsun Turizmciler Derneği Başkanı Dilek Genç, yaptığı açıklamada, Sürmeli Mahallesi'nde yenilebilir ot çeşitliliğinin çok olduğunu söyledi.

Yarışma öncesinde kendilerinin 18 yenilebilir ot tespit ettiklerini belirten Genç, "Ancak yarışmacılarımız yenilebilir ot çeşidini 35'e çıkardı. Hatta bazı yarışmacılarımız dünyada nesli tükenmek üzere olan bir bitkiyi de buldu. Yarışma sonunda endemik bitkiyi üniversiteye inceleme için göndereceğiz" dedi.

Yarışmacıların yöresel olarak bildikleri yenilebilir otları topladığını ifade eden Genç, Ziraat Fakültesi ve diğer bitki bölümlerinden öğretim üyelerinin de jüri üyeliği yaptığı yarışmanın sonunda yemek yarışması düzenleyeceklerini ifade etti.