Eğitimde Görme Engelliler Derneği (EGED) Başkanı Emre Taşkın, binalardaki asansör maliyeti ve yapılan rampaların estetik olarak görüntü kirliliği oluşturduğu gerekçesiyle toplumun yüzde 70’inin engelli komşu istemediğini söyledi.
Engelsiz Bartın Üniversitesi Koordinatörlüğü tarafından “Engelliler Haftası” nedeniyle bir dizi etkinlik düzenlendi. Bartın Üniversitesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen ilk etkinlik kapsamında engellilerin sorunları tartışıldı.
Engelsiz Bartın Üniversitesi Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Sinem Tarhan, “Engeliler haftası nedeniyle düzenledikleri etkinliklerle engelli arkadaşlarımızın yanında olmaya çalışıyoruz. Onların sorunlarını dile getirip, çözüm arayışlarına ışık tutmak istiyoruz” dedi.
"İNSANLIĞA YARAŞIR ŞEKİLDE DAVRANMALIYIZ"
Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan ise engellilerle ilgili sorunlarda toplumun her kesiminin sorumlu olduğunu kaydederek, engellilerle ilgili sorunları çözme noktasında ülkemizde iyileşmeler olduğunu söyledi. Rektör Kaplan, engellilere saygı gösterilmesi gerektiğinin de altını çizerek, “İnsanoğlu iradesi dışında kalan hiçbir şeyden sorumlu değildir. Dolayısıyla engellilerimizi ayıplama gibi konuları hoş karşılamıyoruz. İnsanoğlu, yaratılan her şey gibi azizdir. Dolayısıyla her insana bu şuurla yaklaşmak gerekmektedir. Asıl olan karşımızdaki insana insanlığa yaraşır şekilde davranmaktır” diye konuştu.
"AYRIMCILIĞA UĞRUYORUZ"
Eğitimde Görme Engeliler Derneği (EGED) Başkanı Emre Taşkın da konuşmasında engellilerin sorunlarına yer verdi. Taşkın, “Engelliler kimi zaman okullara kayıtları yapılmayarak, kimi zaman işe alınmayarak, kimi zaman da toplu taşıma araçlarının onları da kapsayacak şekilde yapılmayarak eşit bireyler olarak temel haklarından mahrum bırakılmaktadırlar. Temel haklarından toplumun diğer bireyleri gibi faydalanamadıkları için ayrımcılığa uğramaktalar. Bu tabloyu ortadan kaldırmak, Anayasa’nın eşitlik ilkesini etkin bir biçimde hayata geçirmek için toplumun tüm bireylerinin, sivil toplum kuruluşlarının, kamu kuruluşlarının harekete geçmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
Taşkın, Başbakanlık Özürlüler İdaresi tarafından yapılan araştırmaya da konuşmasında yer vererek, “Yapılan araştırmaya göre engellilerin yüzde 65’i tanımadıkları kişilerin alayına maruz kalmaktadır. Yüzde 42’si kamu görevlilerinin kötü muamelesiyle karşılaşmaktadır. Engellilerde toplumsal yaşama katılım yüzde 51 iken, engellilere ayrı okul yaptırılmasını isteyenlerin oranı yüzde 58 civarındadır. Yapılacak asansörlerin maliyetinin yüksek olması ve bina girişlerindeki rampaların bina estetiğini bozması nedeniyle toplumun yüzde 70’i ise ortopedik engelli komşusunun olmasını istemiyor" ifadelerini kullandı.
ENGELLİLER ŞİİR OKUDU
Engeliler haftası etkinlikleri kapsamında Bartın Üniversitesinde okuyan engelli öğrenciler şiir okudu. Bunlardan Türkçe Öğretmenliği 1. sınıf öğrencisi Mücahit Eren Yolartıran “Ihlamurlar Çiçek Açtığı Zaman”, Sefa Muhammed Eren ise “Şehrazat” adlı şiiri okudu. Ardından Bartın Üniversitesi öğrencileri tarafından kısa bir müzik dinletisi verildi. Etkinlikler Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğrencilerinin engeliler haftasıyla ilgili hazırladıkları poster sergisinin ardından bugünkü etkinlikler son buldu.
Etkinliklerde öğrenciler tarafından Rektör Prof. Dr. Ramazan Kaplan ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Azize Topel Kaygın’a önünde “Engelsiz yaşam için el ele” yazan tişört hediye edildi.