İNSAN Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut, açıklama yaparak hasta tutuklu ve hükümlülerin durumuna dikkat çekti.
Bulvar Caddesi üzerinde bulunan belediye binası önünde yapılan basın açıklamasına, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, Hakkari Belediye Başkanı Dilek Hatipoğlu, ilçe belediye başkanları, DBP ve HDP İl Eş başkanları ile kentte faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. İHD Hakkari Şubesi Başkanı İsmail Akbulut, bir yıl içerisinde 40'a yakın hasta mahkumun cezaevlerinde yaşamını yitirdiğini; son 15 gün içinde ise Mehmet Canbolat, Lütfü Taş, Abdulmecit Aslan ve Haşim Arduçlu’nun cezaevinde hastalanarak hayatını kaybettiğini söyledi. Cezaevlerinde, 228’i ağır olmak üzere toplam 578 hastanın tahliye edilmeyi beklediğini söyleyen Akbulut şöyle konuştu:
"Cezaevlerindeki hastalar ölüme terk edilmektedir. Bu bürokrasi işkencesine Adli Tıp Kurumu ve infaz savcılıkları da ortak olmuştur. Tüm cezaevlerinde, hemen bugünden itibaren, genel bir sağlık taraması yapılmalıdır. Bu alanda çalışan sivil toplum kuruluşları ve meslek kurumlarından oluşan heyetlere bu sağlık taramasını yapması için izin verilmelidir. Bizler defalarca bu sağlık taramalarını yapmak üzere hazır olduğumuzu tüm yetkililere bildirdik, bugün de bildiriyoruz. Bizler sivil toplum ve meslek kuruluşları olarak bu sağlık taramalarını yapmaya hazırız."

FOTOĞRAFLI