Geçtiğimiz günlerde aşırı yağış ve dolunun etkisi ile İç Anadolu’da 600 bin dekar tarım arazisinin zarar gördüğü belirlendi.
İç Anadolu’nun tarım ambarları olan Ankara’nın Haymana, Polatlı ve Bala ilçelerinde etkili olan, aşırı yağış ile dolu sebebi ile tarım arazileri sular altında kalmış ve bir çok mahalle de de su baskınları meydana gelmişti. Haymana, Polatlı ve Bala Ziraat Odaları Başkanları ile İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürleri mahalleleri gezerek incelemelerde bulunmuştu.
Zarar gören tarım arazilerini gezen ve incelemelerde bulunan Bala Ziraat Odası Başkanı Nizameettin Gürbüz, "Şuana kadar, bütün mahallelerimizde yoğun bir şekilde, hasar tespit çalışmalarımıza katıldık. Bu sene bizimde çevre ilçe odaları ile yaptığımız görüşmelerde ciddi bir, rekolte düşüşü olacağını belirledik. Bala ilçemizde de, Büyükbıyık, Erdemli, Ergin, Yöreli, Köseli, Sarıhüyük ve Üçem mahallelerimizde yüzde 100lük bir zarar var. Toplamda Bala’da 130 bin dekar buğday ve arpa ekili arazilerde ciddi zararlar var. Bu zarar diğer ilçeler ile beraber 140 milyon TL üstünde olabilir" dedi.
Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, hasar tespit çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürdüklerini, şuana kadar 270 bin dekar tarım arazisinde zarar olduğunu belirterek, "Çiftçimizin zarar boyutunu gerekli makamlara ve mercilere bildireceğiz. Çiftçimiz sıkıntılı günler geçiriyor. Bunun içinde özel bir çalışma ekibi ayarladık. Burada İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz ile beraber ortak bir çalıma yapıyoruz. Şuana kadar net olarak zararımız 270 bin dekar tarım arazisi alanında, Buğday, Arpa, Soğan ve Pancar ekili alanlar zarar gördüğünü belirledik" dedi.
Haymana Ziraat Odası Başkanı H. İbrahim Balıkçı, rekolte düşüşü yaşanacağını ve bunun yanında ülke genelinde de ciddi bir zarar olduğunu belirtti. Balıkçı şunları kaydetti: "Çiftçilerimiz için sıkıntılı bir sene oldu. Dolu ve aşırı yağış bu sene hem pas hastalığına yol açtı. Hem de ekili alanları tahrip etti. Haymana’da 200 bin dekar ekili alan ciddi boyutta zarar gördü. Çiftçilerimize sesleniyorum. Tarım sigortamızı yaptıralım. Devlet sigortalı olan çiftçinin zararının yarısını karşılıyor. En azından tarım sigortasını yaygınlaştırırsak bu felaketlerden daha az zarar görürüz” diye konuştu.
Başkan Balıkçı, çiftçilerin zararlarının karşılanması ve tekrar üretim yapabilmesi için acilen uzun vadede çiftçiye bir kredi verilmesi gerektiğini söyledi.