TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, organik tarım zirvesine katıldı. Önümüzdeki dönemde organik tarımı organize sanayi bölgelerinde uygulanan modelle teşvik edileceğini söyleyen Berber, organik tarım alanlarının artışa geçeceğini kaydetti.
Manisa Spilos Otel’de Zafer Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle gerçekleştirilen Manisa İli Organik Tarım ve Hayvancılık Stratejisi ve Eylem Planı kapanış toplantısında konuşan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, AK Parti Manisa Milletvekili ve 25. dönem milletvekili adayı Recai Berber, tüm tarım sektörüne yönelik mesajlar verdi. Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, İl Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi’nin de katıldığı toplantıda söz alan Berber, teşvik’in öneminde değindi.
Ülke tarımının son dönemde desteklerle önemli bir noktaya geldiğini kaydeden Berber, asıl üzerine düşülmesi gerekenin tarım ekonomisi olduğunu vurguladı. Organik tarımın beklenen sıçramayı yapamamasında en önemli sebebin kar; yani katma değer olduğuna işaret eden Recai Berber, “Biz tarımın ekonomisi ile uğraşmalıyız. Karlılık en önemli faktör. İnsanlar neden organik tarım yapacak? Para kazanmak için tabi ki. Onun için üreticinin kar etmesi gerekir. Ama tarım demek sadece hasat sezonları arasındaki rekolte dengesizliklerinden ibaret değildir. Patates bu yıl 5 lira da olur; seneye 50 kuruş da olur. Neden? Çünkü seneye herkes patates ekecek. Bunun düzeni regülasyonu kurmakla sağlanır.” diye konuştu.
“TARIMIN ALTYAPISINI BEN SAĞLAYACAĞIM”
Manisa’da tarım alanlarının sadece yüzde ikisinde organik tarım yapıldığını sözlerine ekleyen Berber, bunu yüzde 20-25’e çekeceklerini söyledi. Tarımın OSB mantığıyla yönetilmesi ve desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Berber, altyapının önemini şu sözlerle dile getirdi;“Tarımda başıboşluk asla olmamalı. Tarım, madencilik gibidir. Her yerde yapamazsınız. OSB’lerde sağladığımız imkan bugün gelişmekte olan ülkelerin hiç birinde yok. Altyapıyı yapıyoruz. Kredileri 10 yıla kadar vadeli... Önümüzdeki dönemde ‘organik tarım yapacağım’ diyenin OSB’lerde olduğu gibi tüm altyapısını ben vereceğim. İnsanların organik tarım yapmamasının nedenlerinin ortadan kalkması lazım. Devlet olarak tabi ki bu insanları ayazda bırakmayacağız. Global olarak kooperatifleşmeyi artık piyasa mekanizması haline getirerek dönüşümün sağlanması lazım. Biz tarımın altyapısını sağlayacağız. Bireylere bırakmayacağız. Tüm altyapısını biz sağlayacağız Biz Manisa için potansiyelin daha yüzde 10’undayız ancak. Bunun pazarlanması paketlenmesi aşamasındaki katma değeri halen kaçırıyoruz. Tarladan markete giderken ki kayıp halen yüzde 40. Bu aradaki zincir hem kısaltılmalı hem de kaliteli hale getirilmeli”
HERKESE VERİLEN TEŞVİK, TEŞVİK DEĞİLDİR
Organik tarımın yaygınlaşması için havza bazlı teşvik modelinin kilit nokta olduğunu ifade eden Berber, teşvik mekanizmalarının ayrıştırıcı ve özendirici olması gerektiğine işaret etti. Berber, “Manisa’da 1,5 milyon dekar arazimizde biz ürün yapıyoruz. Bunun yüzde ikisi organik olmuş. Biz Manisa ovasının yüzde 20’ini organik tarıma çıkarabiliriz. Nerede organik tarım yapacaksak, oraya teşvik vererek ayrıştırarak bunu yapmalıyız. Herkese verilen teşvik; teşvik değildir. Mutlaka havza bazlı olması lazım. Bizim piyasa mekanizmasını denetimli olarak kurmak ve işletmek zorundayız. Havza bazlı olarak belli bölgeleri organik tarım bölgesi yapacağız“ diye konuştu.